Bekijk de webcam met de instabiele berg Mannen in Noorwegen

Noorse berg 'Mannen' op instorten

De berg Mannen in Noorwegen staat op instorten. De berg staat er al langer om bekend dat de hellingen instabiel zijn, maar na de hevige regenval van de afgelopen dagen hebben de autoriteiten de noodklok geslagen. Bewoners in het dal onder de berg zijn geëvacueerd en de treindienst tussen Dombås en Åndalsnes is voorlopig gestremd.

Instabiele berg

De Mannen is een van de meest instabiele bergen van Noorwegen en wordt daarom door de autoriteiten goed in de gaten gehouden. De hellingen staan vol met meetapparatuur. De apparatuur gaf al langer aan dat er beweging in de berg zat. Door de storm en hevige regenval van de laatste dagen lijkt dat proces zich te versnellen. Ook lijkt het erop dat de verwachte aardverschuiving groter zal zijn dan eerst verwacht werd.  

Populair toeristengebied

De 1200 meter hoge berg ligt in Romsdalen, aan de rivier Rauma. Een gebied dat populair is bij toeristen. Vlakbij ligt het beroemde Trollstigen bergweg. Door de steile hellingen is het gebied ook populair bij BASE-jumpers. Doordat de berg al langer in het nieuws komt wegen de instabiele hellingen, zijn een aantal webcams op de berg gericht (tekst in het Noors). 

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d54123.947073491356..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen