Foto: Pudelek. Uitzicht vanaf de Galdhøpiggen over Jotunheimen

Noren geven Scandinavisch grootste bergketen een naam

 Pudelek. Uitzicht vanaf de Galdhøpiggen over JotunheimenHet langste gebergte van Europa, dat zich uitstrekt vanaf het noordelijkste puntje van Noorwegen tot de stad Kristiansand, aan de monding van de rivier de Otra in het zuiden, is ongeveer 1.300 kilometer lang en loopt langs de grens tussen Noorwegen en Zweden. 

Nordryggen

Het gebergte had tot nu toe nog geen naam maar door een competitie, georganiseerd door het Geologisch Instituut van Noorwegen (NGF), is er een nieuwe naam gekozen voor het gebergte: ‘Nordryggen’. Dat betekent zoiets als ‘noordelijke ruggengraat’. “Nordryggen is een waardige winnaar”, aldus de Noor Henrik Svensen, auteur en geoloog. Hij beargumenteerde in zijn boek Bergtatt dat het de bergketen ontbrak aan een echte naam. Daarom nam hij het initiatief en verzamelde ongeveer 5000 suggesties voor namen voor het gebergte. Gedeelten van de bergketen hebben wel lokale namen maar de keten in zijn geheel heeft nog geen naam.

Vikingbergen

De naam Nordryggen ontving 27 procent van de stemmen in de competitie, gevolgd door Midgard Bergen (24 %) en Jutulhogget (19 %). Andere suggesties waren onder andere de Trolbergen en de Vikingbergen. Volgens jurylid Tor Erik Jenstad verwijst ‘nord’ naar de noordelijke ligging van het gebergte en ook dat het gebergte naar het noorden wijst. Het woord ‘ryggen’ suggereert dat de bergketen lijkt op de rug van een mens of een dier.

De Caledoniden

Geoloog Karin Högdahl van de Universiteit van Uppsala, in Zweden, denkt dat de Zweedse naam voor het gebergte, ‘Fjällen’, wat ‘bergen’ betekent, zal blijven bestaan. “Wij hebben al een goede naam. Nordryggen is een mooie naam maar we moeten nog maar zien of de Zweden het accepteren. Geologen noemen het gebergte de Caledoniden, dat is namelijk de wetenschappelijke naam”, aldus Högdahl.

Bronnen:sverigesradio.sethelocal.no

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.