Home » Taxonomy » Term

Zweden

Zweden

Zweden is een groen land. Hier vind je weinig hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw. Ondanks dat de bergen in Zweden niet hoog zijn, vind je wel veel steile hellingen en ruige natuur. Daardoor heeft Zweden voor bergwandelaars een hoop te bieden.

Berggebieden in Zweden

de hoogste en steilste bergen in Zweden liggen in het westen van het land, tegen de grens met Noorwegen. Daar liggen de uitlopers van het Scandinavisch Hoogland. Richting de poolcirkel, in Zweeds Lapland worden de bergen hoger en bereiken ze een hoogte van meer dan 2000 meter. De dertien hoogste bergen van Zweden liggen bij elkaar in het nationaal park Sarek. Daar liggen ook meer dan honderd gletsjers.

Bekende bergen in Zweden

De hoogste berg van Zweden is de berg Kebnekaise in Zweeds Lapland. De Kebnekaise is  2117 meter hoog. De berg Lapporten is ook een bekende berg, en een van de meest gefotografeerde bergen in Zweden. 

Wandelen in Zweden

De prachtgige en ruige natuur in Zweden maken van het land een echt wandelland. Het meest ideale seizoen om te wandelen in Zweden is van het voorjaar tot in de late herfst. Op veel plekken  vind je uitgezette wandelroutes, die varieren van een rondwandeling van een paar uur tot een trektocht van meerdere dagen. Zo'n meerdaagse trektocht door Zweden wordt nog extra bijzonder doordat je in Zweden mag wildkamperen.

Accommodaties in Zweden

Zweden is een echt vakantieland. Op veel plaatsen vind je grote en kleine vakantieparken. Voor wie een authentieke ervaring tijdens zijn vakantie in Zweden wil, kun je ook overnachten bij boeren of in kleine huisjes. Hier vind je een overzicht van accomodaties in Zweden

Feesten en tradities in Zweden

De Zweden houden erg van hun tradities. Het land kent dan ook een rijke kalender met feesten en tradities. Een groot feest in Zweden is de midzomernacht. Dan worden er meibomen versierd en wordt er gedanst. Andere grote feesten die met de jaargetijden te maken hebben zijn de Walpurgisnacht als wordt gevierd dat de winter écht afgelopen is. Ook de kerstperiode wordt groots gevierd. op 13 januari wordt het kerstfeest afgesloten met het feest Tjugondedag knut. De nationale feestdag van Zweden is op 6 juni.

Hoe kom je er?

Zweden is met de auto te bereiken via de brug over de Sont tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). Een andere optie om met de auto naar Zweden te gaan is met de boot vanuit Duitsland of Denemarken. In Zweden zelf ligt een uitgebreid wegennetwerk. In het midden van Zweden en in Zweeds Lapland kunnen veel van die wegen nog onverhard zijn.

Betalen in Zweden

Zweden is niet aangesloten bij de Euro. In Zweden betaal je met de Zweedse Kroon. 

allemansrecht in scandinavië
Reportage - 1 mei 2023

Wie op vakantie naar Scandinavië gaat, krijgt er bijna vanzelfsprekend mee te maken: het Allemansrecht. Maar wat is dit bijzondere 'recht om te zwerven'?

wandelen in blekinge
Reportage - 14 mrt 2023

Oneindig wandelen in de groene uitgestrekte rust van Zuid-Zweden, dat betekent genieten van stilte, plekken ontdekken waar je alleen lopend kunt komen.

Wandelen zuid zweden
Reportage - 14 dec 2022

Zweden is een stuk dichterbij dan je misschien zou denken. Op ongeveer 800 kilometer van Utrecht rijd je al Zuid-Zweden binnen. Een waar wandelparadijs.

tips tegen muggen
Nieuws - 14 apr 2022

Sommige berggebieden zijn berucht om de muggen. Zeker in de Schotse hooglanden en Scandinavië vliegen 's zomers zwermen muggen rond. Hoe ontwijk je die?

Kebnekaise Zweden
Nieuws - 12 sep 2019

De zuidelijke piek van de Kebnekaise was ooit het hoogste punt van Zweden. Maar de gletsjer op de top smelt zo snel dat die tijd voorbij is.

wandelen in smaland
Nieuws - 16 jan 2019

De Zweedse regio Småland is uitgestrekt en wild, maar toch goed te bereiken en te bewandelen. Van heuvels tot meren en van bossen tot wijdse vergezichten.

Kebnekaise Zweden
Nieuws - 7 aug 2018

De zuidelijke top van de Kebnekaise was altijd het hoogste punt van Zweden, maar door de hete zomer, komt daar verandering in.

midzomer
Nieuws - 19 jun 2017

​Deze week worden op veel plaatsen de midzomerfeesten gevierd. In de langste dag van het jaar, de midzomernacht, zijn er op veel plekken in Europa feesten.

Nieuws - 16 nov 2016

​Bikkels opgelet! Vandaag opent de inschrijving voor de Fjällräven Polar 2017! Een 300 kilometer lange sledetocht door de Arctische wildernis van Noorwegen en Zweden. Wil jij meedoen aan deze unieke sledetocht door de arctische wildernis? Schrijf je dan nu snel in!

Nieuws - 18 okt 2016

De Fjällräven Classic breidt uit! De beroemde wandeltochten van Fjällraven door Zweden en Denemarken waren altijd al een succes, maar om nóg meer mensen kennis laten maken met de grote wandeltochten. Daarom wordt de Fjällräven Classic van 2017 ook in de Verenigde Staten en Hong Kong georganiseerd!

Nieuws - 28 sep 2016

Ben jij niet vies van een beetje uitdaging, krijg je het tijdens een Hollandse winter niet snel koud en heb je zin in het avontuur van je leven? Doe dan mee aan de Fjällräven Polar. Vanaf 16 november 2016 kun je je weer inschrijven voor de Fjällräven Polar 2017: een 300 kilometer lange sledetocht door de Arctische wildernis van Noorwegen en Zweden. 

Nieuws - 12 jan 2016

Deze week gaat de vakantiebeurs van start. Morgen, 13 januari, is de eerste dag en tot 17 januari 2016 heb je de tijd om je te laten inspireren door alle landen en mogelijkheden. Op de beurs is allerlei informatie te vinden, ook over berglanden.

Pagina's

Abonneren op Zweden