Onderkoelden hebben na een lawine een betere overlevingskans dan gedacht werd

Onderkoelden hebben een goede overlevingskans

Onderkoelden hebben na een lawine een betere overlevingskans dan gedacht werdTiroolse onderzoekers hebben ontdekt dat onderkoelden, veroorzaakt door bijvoorbeeld een lawine, vaak een veel grotere overlevingskans hebben dan tot nu toe werd aangenomen. Met de juiste behandelingsmethodes en zorg kan deze overlevingskans met wel vijftig procent toenemen. In Alaska heeft een patiënt bijvoorbeeld een hartstilstand van zes-en-een-half uur overleefd zonder ernstige blijvende schade.

Een Canadees-Tirools onderzoeksteam heeft nieuwe richtlijnen voor de behandeling van onderkoelden uitgewerkt. Volgens onderzoeker Peter Paal is een lawine voor een slachtoffer bijna zeker fataal als hij compleet bevroren is of als de mond vol met sneeuw zit en hij langer dan twintig minuten onder de sneeuw ligt.

Alle anderen hebben echter een goede overlevingskans. Hier zijn wel een aantal gespecialiseerde machines voor nodig, die onder andere het lichaam moeten verwarmen en de hartactiviteit op peil moeten houden. Als een slachtoffer op tijd naar een gespecialiseerd ziekenhuis wordt gebracht heeft diegene volgens Paal een goede kans om te overleven.

Dit is goed nieuws voor de gemiddeld 100 slachtoffers die jaarlijks in de Alpen aan de gevolgen van lawines sterven en de 1500 mensen die elk jaar in de Verenigde Staten om het leven komen door onderkoeling. Volgens Paal is het vooral belangrijk dat de hoop niet te snel wordt opgegeven en dat men lang genoeg doorgaat met de reanimatie van het slachtoffer.

Bron: tirol.orf.at

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.