Wandelen. Foto: Fenneke Visscher

Onderzoek bewijst: Nederlanders zijn echte wandelaars

Nederland is een echt wandelland, Nederlanders behoren tot de koplopers van Europa als het om wandelen gaat. 84% van de Nederlanders tussen de 20 en 59 jaar wandelt regelmatig. We worden hiermee op de voet gevolgd door Spanje (76%), Engeland (75%) en Italië (59%). Dat blijkt uit onderzoek van GORE-TEX, dat technologie levert aan leidende outdoor merken. Het bedrijf liet een onderzoek doen naar de wandelprestaties van 7.000 Europeanen. Zo’n 1.000 Nederlanders tussen de 20 en 59 jaar deden mee aan het onderzoek.

Nederlander wandelt vaak alleen

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de Nederlander in vergelijking met andere Europese landen het liefst alleen wandelt. 27% van de Nederlandse wandelaars wandelt het liefst alleen en scoren daarmee het hoogste percentage van Europa. Ook wandelen de Nederlanders het liefst met hun eigen partner (45%). Wandelen met de familie (17%) of met vrienden (12%) komen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Dit in tegenstelling tot landen als Italië en Spanje waar men juist liever met hun vrienden wandelt.

Redenen om te gaan wandelen

De belangrijkste redenen waarom Nederlanders gaan wandelen zijn ontspanning, genieten van de natuur, gezondheid en bijpraten met familie en vrienden. En niet onbelangrijk: uit het onderzoek blijkt ook dat wandelen gelukkig maakt! Eén op de vier Nederlanders zegt gelukkig te worden van een goede wandeling. Italianen worden er nog blijer van. Meer dan de helft van de Italiaanse wandelaars zegt gelukkig te worden van wandelen.

Storende elementen tijdens het wandelen

Voor 71% van de Nederlanders wordt vooral regen gezien als een minder prettige bijkomstigheid tijdens het wandelen. Slechts schoeisel is slechts voor 20% een reden voor minder plezier. Opmerkelijk, want slechts één op de vier Nederlanders gaf aan blij te zijn met het eigen schoeisel. Pijnlijke voeten, zweetvoeten of een slechte pasvorm zijn de grootste knelpunten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Research Now een statistisch onderzoek doen naar de wandelprestaties van 7.000 Europeanen

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!