Een onderzoeker onderzoekt de overblijfselen van ijsmummie Ötzi

Onderzoekers komen met nieuwe doodsoorzaak Ötzi

Onderzoekers hebben weer nieuwe theorieën over de wijze waarop de ijsmummie Ötzi om het leven zou zijn gekomen. Lang werd aangenomen dat hij stierf aan de gevolgen van een gewapend conflict. Nu claimen wetenschappers dat Ötzi misschien gewoon is gestorven door een bergongeval.

Onderzoekers van de universiteit in Innsbruck hebben een bodyscan gemaakt van de overblijfselen van Ötzi om achter de oorzaken van zijn verwondingen te komen. De pijlpunt die in de schouder van de ijsmummie werd gevonden en als doodsoorzaak werd beschouwd, is volgens onderzoeksleider Wolfgang Recheis mogelijk gewoon een oude verwonding.

De vraag is of andere onderzoekers het met Recheis eens zullen zijn. Nadat Ötzi twintig jaar geleden werd gevonden, stortten de onderzoekers zich op hem. Er komen nog geregeld nieuwe theorieën over zijn dood naar voren. Ook over zijn leven en maaltijden worden steeds nieuwe details bekend.

Niet alleen onderzoekers zijn geïnteresseerd in de ijsmummie. Acteur Brad Pitt heeft een tatoeage van de contouren van Ötzi op zijn onderarm. Bekijk de foto's van zijn tatoeage op deze website

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?