Ötzi the Iceman

Ontdek en onderzoek Ötzi in Den Haag

In 1991 werd in de Ötztaler Gletsjer een ijsmummie gevonden. Sindsdien is Ötzi de ijsmummie wereldberoemd geworden. En extra bijzonder: je kan de ijsmummie zelf onderzoeken in Den Haag.

Van zaterdag 5 okt 2019 tot zondag 6 sep 2020 kun je kennis maken met de archeologische vondst én het forensisch onderzoek dat daarop volgde. Want er is veel onderzoek naar Ötzi gedaan. Nog steeds is de vijfduizend jaar oude mummie een van de oudste menselijke lichamen die ooit gevonden is.

Uniek kijkje in de Steentijd

Met al die onderzoeken kregen archeologen en wetenschappers een uniek kijkje in de steentijd. Want niet alleen het lichaam van Ötzi werd gevonden, ook zijn kleren en zijn bagage zijn in het ijs bewaard gebleven. Daardoor kregen we een uniek inkijkje in wat een bergwandelaar van 5000 jaar geleden bij zich had.

En ook over Ötzi zelf zijn we een hoop te weten gekomen. Zo weten we nu dat hij 46, jaar oud was en dat hij heel wat tatoeages had. En doordat hij zijn gebit nogal eens als een soort gereedschap gebruikte, waren zijn tanden ver afgesleten.

Onderzoek Ötzi zelf

De interactieve tentoonstelling laat je kennis maken met deze en veel andere mysteries rondom de ijsmummie. In de tentoonstelling kun je je labjas aantrekken en op zoek naar alle geheimen van Ötzi. Je kan onderzoek doen naar vingerafdrukken, schoenafdrukken en DNA, of ga aan de slag met Uv-licht en microscopen, om zo veel mogelijk geheimen van Ötzi te ontrafelen.

De tentoonstelling is tot 6 september 2020 te zien in het Museon in Den Haag

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.