Ook in Oostenrijk en Duitsland problemen door hoogwater

Ook problemen in de Alpen door hoogwater

Na dagen vol ellende door de watersnood in het westen van Duitsland, de Ardennen en Limburg, is het ook mis in het zuiden en in het oosten van Duitsland en in delen van Oostenrijk. Zeer hevige regenval zorgde voor extreem hoge waterstanden n veel schade.

Campings geëvacueerd

Het Oostenrijkse Hallein, in de buurt van Salzburg, werd zwaar getroffen. De binnenstad van Hallein liep volledig onder, doordat de Kothbach, normaal een stevige beek, veranderde in een kolkende bruine watermassa die ver buiten de oevers trad. Ook de Salzach, de Gasteiner Ache en de Inn traden buiten hun oevers, wat voor problemen zorgde in delen van Tirol en het Salzburgerland. Treinverkeer en wegverkeer raakten gestremd door de overlopende rivieren en modderstromen die van de hellingen kwamen. Campings vol vakantiegangers zijn geëvacueerd, soms midden in de nacht.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Overstromingen in het Berchtesgadener Land

In Duitsland ging het ook mis in het Berchtesgadener Land. In Berchtesgaden bereikte de Berchtesgadener Ache de hoogste waterstand ooit en veranderde, net als de Köningsseer Ache in een woeste waterstroom, die auto’s meesleurde en dorpen onder water zetten. De bobsleebaan bij Berchtesgaden en Schönau am Koningssee is voor een deel verwoest door het water. Hier vielen ten minste twee slachtoffers door het water. Honderden reddingswerkers zijn naar het gebied gestuurd om mensen te helpen bij het evacueren. Lastig is daarbij dat ook hier spoorrails en autowegen versperd zijn, of op sommige plekken weggeslagen door het woeste water.’

Ook problemen in Saksen

Verder naar het Oosten, in de Duitse deelstaat Saksen, zijn er ook problemen. In de Saksische Schweiz viel ook een enorme hoeveelheid regen, waardoor modderstromen ontstonden. Wegen raakten geblokkeerd en de spoorlijn die langs de Elbe naar Tsjechië loopt, is geblokkeerd door modderlawines.  

Plotselinge vloedgolven

In zowel Oostenrijk als Duitsland waarschuwen hulpdiensten dat er, ook als het water weer zakt en de regen is afgenomen, nog plotselinge vloedgolven kunnen ontstaan. In veel kleine beken en afwateringsgeulen zijn opstoppingen ontstaan doordat puin de waterloop blokkeert. Als zo'n natuurlijk stuwdammetje doorbreekt, kan er een plaatselijke vloedgolf ontstaan.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?