Goldbergkees. Foto hannes_m

Oostenrijkse gletsjers smelten razendsnel

Goldbergkees. Foto hannes_mDe gletsjers in Oostenrijk zijn nog nooit zo snel gesmolten als deze zomer. Dat maakte de Oostenrijkse meteorologische dienst ZAMG vrijdag bekend. De oorzaak van de sterke afname van de ijsmassa ligt onder andere bij de warme zomer en de droge lente.

Gewoonlijk smelten de gletsjers in de zomer en herstelt de ijsmassa zich dan weer in de winter. Door de opwarming van de aarde smelt er de afgelopen jaren echter meer sneeuw dan er in de winter valt. Dit jaar is de schade zelfs nog groter, ondanks dat het de afgelopen maanden niet warmer was dan in de zomer van 2003, die tot nu toe de warmste van de eeuw is. Ook is er in de winter minder sneeuw gevallen dan gebruikelijk is.

Door deze omstandigheden is de ijsmassa van de Goldbergkees nog maar dertig meter. Bijna 7 procent van de ijskap is deze zomer gesmolten. Op de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, was het gevaar van steenlawines deze zomer erg groot, doordat de gletsjer midden september zelfs op grote hoogte sneeuwvrij was. 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling