Opgeblazen bergtoppen maken ruimte voor Chinees vliegveld

China heeft een oplossing bedacht voor de aanleg van een vliegveld in de zuidelijke bergachtige Guangxi provincie: door middel van explosieven zijn een groot aantal bergtoppen weggeblazen om plaats te maken voor een landingsbaan. Na een zes jaar lange bouw opent het vliegveld in augustus 2014 zijn deuren. De landingsbaan trakteert de piloten en passagiers op een ongekend en bloedstollend panorama over de bergen in de regio.

Hoogstgelegen vliegveld ter wereld

Het vliegveld zorgt ervoor dat de Chinese stad Hechi beter bereikbaar wordt. Voorheen was het dichtstbijzijnde vliegveld voor reizigers in en naar de stad Hechi meer dan 200 kilometer afleggen naar de Liangjiang International Airport in Guilin. Het miljoenenproject maakt niet alleen een einde aan de slechte bereikbaarheid van de provincie, maar is ook een prestigeproject van China. 

Vliegdekschip

Het vliegveld is gelegen op 65 bergen die door middel van explosieven zijn weggeblazen om een vlakke landingsbaan te creëren. Na het opblazen van de bergtoppen werden de valleien tussen de bergen gevuld. Ondanks al dit werk blijft het vliegveld zeer kleinschalig: met een landingsbaan van slechts 2 kilometer en een breedte van 45 meter is het voor de piloten alsof ze op een vliegdekschip moeten landen.

Bron en foto's

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!