Alpe d'Hues in Frankrijk. Foto Madmat8000

Oprichter Alpe d’Huzes ontvangt eredoctoraat

Alpe d'Hues in Frankrijk. Foto Madmat8000Al zeven jaar wordt de wielertocht Alpe d’HuZes in de Franse Alpen georganiseerd. Duizenden mensen fietsen mee om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Op één dag wordt zes maal de legendarische Alpe d'Huez beklommen. 

Dit jaarlijkse evenement is zo’n groot succes dat een van de oprichters en ambassadeur Peter Kapitein een eredoctoraat ontvangt voor zijn uitzonderlijke verdiensten ten behoeve van het onderzoek naar en verbetering van de mogelijkheden van ‘leven met kanker’.

In 2006 werd de eerste Alpe d’Huzes gereden door 66 fietsers. Ook Peter Kapitein fietste mee. Iedere aanwezige had zijn eigen specifieke reden om aan dit evenement deel te nemen. Sommige hadden zelf kanker (overwonnen), anderen hadden familieleden of vrienden aan deze ziekte verloren. Dat jaar werd 370.000 euro opgehaald.

Bijna 75 miljoen euro in zeven jaar Alpe d’HuZes

In alle jaren dat de Alpe d’HuZes georganiseerd is, is er bijna 75 miljoen euro opgehaald die ten goede is gekomen aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Peter Kapitein heeft als initiator van de stichting Alpe d'HuZes een doorslaggevende rol gespeeld in deze werving.

“Patiënten, artsen en wetenschappers staan voor de taak een einde te maken aan kanker als dodelijke ziekte. Er voor te zorgen dat kanker een chronische ziekte wordt waar je met een goede kwaliteit van leven mee kunt leven. Kanker onder controle. Daar gaat het om. En dat is een gevecht. Strijd. Met winnaars en verliezers. Maar met één focus: om over niet al te lange tijd alleen nog maar winnaars te hebben. Daar is niets mis mee”, vertelt Peter Kapitein in zijn blog op Opgevenisgeenoptie.nl. In dit artikel legt Peter Kapitein helder uit waarom onderzoek zo belangrijk is.

Vrijdag 19 oktober zal het eredoctoraat aan Peter Kapitein worden uitgereikt tijdens de 132e Dies Natalis van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Alpe d'HuKids

Volgend jaar breidt Alpe d'HuZes haar activiteiten uit. Naast het beklimmen van de roemruchte wielerberg in Frankrijk organiseert de stichting een actie in Nederland. Onder de noemer Alpe d'HuKids zullen op woensdag 5 juni minimaal 660 basisscholen actief zijn en geld gaan inzamelen.

In juni 2013 zal de fietstocht voor volwassenen wederom plaatsvinden. Meer informatie over deelname en sponsoring vind je hier: opgevenisgeenoptie.nl

Bekijk hier een item in Pauw en Witteman waarin Peter Kapitein vertelt:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen