Ötzi waarschijnlijk ceremonieel begraven

De ijsmummie Ötzi die in 1991 in de Italiaanse Alpen is gevonden, is waarschijnlijk nadat hij vermoord is, begraven. De nieuwe theorie over de dood van Ötzi luidt dat de plaats waar hij gevonden is, niet de plaats van delict is.

Uit analyses van de darmen blijkt dat Ötzi in de lente stierf. Er zaten pollen van planten in zijn darm die alleen in de lente groeien. Op de plek waar Ötzi gevonden is, zijn pollen gevonden die alleen in de zomer groeien. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Ötzi een paar maanden na zijn dood begraven is.

Volgens de archeologen moet de ijsman een belangrijk persoon zijn geweest. Hij is na zijn dood naar de top van de berg in de Alpen gebracht, en dat is geen gemakkelijke opgave.

Er zijn ook tegenstanders van deze begrafenis-theorie. Uit de autopsie bleek namelijk ook dat de arm van Ötzi in een rare positie lag. De vraag is: waarom hebben ze zijn arm dan niet in een normale positie gelegd voordat hij begraven werd? Andere wetenschappers kunnen zich niet voorstellen dat de dorpelingen het lichaam helemaal naar de top hebben gebracht. 

Bron: bbc.co.uk

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past