Kunyang Chhish East

Pakistaanse berg Kunyang Chhish East voor het eerst beklommen

 Guilhem Vellut. Karakoram gebergteDe Oostenrijker Hansjörg Auer, bergbeklimmer uit het The North Face®-klimteam, heeft samen met zijn broer Matthias Auer en de Zwitser Simon Anthamatten de Kunyang Chhish East als eerste ter wereld beklommen zonder daarbij gebruik te maken van vaste touwen. De top van deze 7.400 meter hoge berg in het Karakoram-gebergte in Pakistan is niet eerder door klimmers gehaald.

Eerste beklimming Kunyang Chhish East

De klim naar de top is maar liefst 2.700 meter lang en stond algemeen bekend als één van de grootste onbedwongen toppen ter wereld. De top is gehaald tijdens de derde poging van het team. Deze duurde in totaal vier dagen; van 14 tot en met 18 juli 2013. Op de zonnige morgen van 18 juli 2013 benutte het team zijn laatste kans om de top te bereiken. De laatste meters waren zwaar; tenen en vingers bevroren en de klim over de schitterende ijswand was zeer vermoeiend.

Op 7.000 meter hielden de drie mannen een korte pauze voordat ze de laatste wand beklommen. Hoewel de weersomstandigheden verslechterden naarmate ze hoger kwamen, bereikten ze rond 12.30 uur toch de top. Met tranen in de ogen omhelsden Hansjörg, Matthias en Simon elkaar en vierden daarbij het bereiken van het hoogste punt van hun expeditie, die in totaal anderhalve maand duurde.

Kunyang Chhish EastEerdere beklimmingen Kunyang Chissh-massief

De Kunyang Chhish East is een subtop in het Kunyang Chhish-massief. De hoofdberg, Kunyang Chhish Main, is 7.852 meter hoog en is daarmee de 21e hoogste, vrijstaande top ter wereld. In 1971 ondernam een Pools klimteam onder leiding van Andrzej Zawada de eerste klimpoging, maar zij slaagden er toen niet in de oostelijke zijde te bedwingen. In 2006 kwam het Amerikaanse duo Steve House en Vince Anderson het verst – op driehonderd meter van de top moesten ze omdraaien. Hansjörg Auer en zijn team zijn nu dus de eersten die deze moeilijke klim hebben overwonnen.

Meer info: The North Face®-klimteam

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen