k2

Poolse klimmer probeert solobeklimming K2

Een Poolse bergbeklimmer heeft geprobeerd solo de K2 te beklimmen. De klimmer zou in zijn eentje op pad zijn gegaan na een ruzie in het basiskamp. Klimmers maakten zich een tijd lang grote zorgen om de man. Inmiddels zou hij weer op de terugweg zijn.

Verhitte discussie

De klimmer Denis Urubko zou zaterdag in zijn eentje vertrokken zijn vanuit het basiskamp op de K2, zonder radio of zonder iemand van zijn plannen op de hoogte te brengen. Volgens verschillende media zou Urubko zijn beslissing hebben genomen na een verhitte discussie in het basiskamp. Waarschijnlijk wilde Urubko nog deze maand de top bereiken, omdat de beklimming dan zeker als een winterbeklimming zou tellen. Het team dacht daar echter anders over en er ontstond discussie. Volgens de teamleider vertrok Urubko daarna zonder nog een woord te zeggen. Zijn plotselinge vertrek veroorzaakte veel beroering. De klimmer vertrok zonder iemand van zijn plannen op de hoogte te brengen, en zonder radio. Mensen vreesden voor het leven van de klimmer. Dinsdagmiddag 27 februari kwamen er weer berichten dat Urubko zou zijn gesignaleerd terwijl hij op de terugweg naar het basiskamp was. 

Gerenommeerd klimmer

Denis Urubko staat bekend als een gerenommeerd en kundig klimmer, die alle toppen boven de 8000 meter al een keer beklommen heeft. Nog niet zo lang geleden was hij betrokken bij een reddingsactie op de Nanga Parbat. Klimmers vermoeden dat Urubko een kamp op 7200 meter heeft bereikt, maar niks staat vast. 

Gevaarlijke K2

De top van de K2 is nog nooit in de winter gehaald. De 8611 meter hoge berg staat door de steile hellingen, de lawines en de ijzige en krachtige wind bekend als een van de gevaarlijkste bergen ter wereld. Op de berg gebeuren meer dodelijke ongelukken dan op de Mount Everest.

Bron:

BBC 26 februari 2018

BBC 27 februari 20108

Afbeelding: 

By Svy123 (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!