Nanga Parbat

‘Killer Mountain’ Nanga Parbat eist leven

Treurig nieuws van de Nanga Parbat. Na een moeilijke en riskante reddingsoperatie is daar de Franse klimster Elisabeth Revol gered, maar van haar klimpartner de Pool Tomasz Mackiewicz ontbreekt nog elk spoor.

Het was de derde keer dat de twee probeerden de Nanga Parbat te bedwingen. Eerder moesten de twee steeds voor de top opgeven. De twee vertrokken licht voor de toppoging, en met succes. De top werd bereikt. Echter, op de weg naar beneden ging het mis. De twee klimmers kregen te maken met sneeuwblindheid en bevriezingsverschijnselen en zonden een noodsignaal uit.  

Crowdfunding voor reddingshelikopter

Vanuit het dal werd een reddingsactie opgezet, maar helikopters konden weinig uithalen door een combinatie van slecht weer en geldgebrek. Daarom ging ook een team van klimmers de berg op, in een wanhopige poging om de twee klimmers in nood te redden. Om voldoende geld voor de heli’s bij elkaar te schrapen, zetten vrienden en bekenden een crowdfundingsactie op. Die leverde in korte tijd veel geld op, waardoor er toch nog helikopters opgeroepen konden worden. Door het slechte weer konden die echter weinig uithalen.

Zware omstandigheden

Het reddingsteam op de berg kon onder zeer zware omstandigheden Revol terugvinden. Met hulp van de Poolse ambassade werd een helikopter geregeld die Revol naar een ziekenhuis in Islamabad (Pakistan) kon brengen. Verder zoeken naar Tomasz Mackiewicz ging niet meer door het slechte weer. Verder zoeken zou de redders alleen maar in gevaar brengen, terwijl de kans op succes minimaal was. De kans dat Mackiewicz nog in leven is, is minimaal. Helikopters konden niet hoog genoeg komen om verder te zoeken en zijn lichaam van de berg te halen.

Inzamelingsactie

Op Facebook hield het klimteam thuisblijvers op de hoogte van de ontwikkelingen op de berg. Ook kondigden ze daar aan dat de inzamelingsactie voor de helikopters is omgezet in een inzamelingsactie om het gezin van Mackiewicz te ondersteunen. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

De 8.125 meter hoge Nanga Parbat staat bekend als een van de gevaarlijkste bergen ter wereld en heeft de bijnaam Killer Mountain gekregen.

Meer inspiratie

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.