Rechts zie je de Gauligletsjer. Fotografiert von Telnet im August 2005

Propeller uit 1946 gevonden op gletsjer in Zwitserland

Rechts zie je de Gauligletsjer. Fotografiert von Telnet im August 2005Drie 18-jarige bergbeklimmers hebben vorige week een propeller gevonden die afkomstig is van een militaire passagiersvliegtuig die in 1946 neerstortter op de Gauligletsjer in Berner Oberland, in de Zwitserse Alpen. Alle inzittenden overleefden de crash en werden vier dagen later gered door het Amerikaanse leger.

Op 18 november 1946 vertrok het vliegtuig van een vliegveld in Tulln, Oostenrijk. Aan boord bevonden zich vier bemanningsleden en acht passagiers, waaronder een aantal belangrijke Amerikaanse legerofficiers. Het vliegtuig had als eindbestemming Pisa in Italië, maar moest omvliegen over de westelijke Alpen vanwege slechte weersomstandigheden.

Ondanks de geplande omleiding kwam de bemanning bij Innsbruck iets na middernacht toch in moeilijkheden en wisten ze nog maar net enkele bergtoppen te ontwijken. Enkele uren later ging het vervolgens finaal mis toen het vliegtuig boven Zwitserland vloog. Er zette plots een valwind op, een in de bergen voorkomend weersverschijnsel dat zorgt voor een neerwaartse luchtstroom. Het vliegtuig werd met 280 kilometer per uur op de Gauligletsjer gedrukt, waar het na enige tijd tot stilstand kwam.De gehele bemanning en alle passagiers overleefden de crash en wisten een uur later een noodsignaal te versturen. Door middel van radiotechnologie werd hun exacte locatie bepaald en het Amerikaanse leger zette een grootschalige reddingsoperatie op touw. Op de avond van 23 november bereikten reddingswerkers het wrak. De overlevenden verkeerden weliswaar in goede gezondheid, maar hadden al enkele dagen temperaturen van -15 graden Celcius moeten doorstaan. Met een aantal kleine vliegtuigen werden ze in veiligheid gebracht.

Het wrak van het vliegtuig sneeuwde na de redding in en verdween onder de Gauligletsjer. De laatste paar decennia is de gletsjer echter sterk gesmolten, waardoor het vliegtuig weer steeds verder bloot komt te liggen. Daardoor kon een drietal bergbeklimmers afgelopen vrijdag een propeller vinden.

Bron: tagesschau

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?