Berner Oberland

Berner Oberland

Berner Oberland valt in het Kanton Bern en grenst in het zuiden aan Wallis, in het noorden en noord-oosten respectievelijk aan het Schweizer Mittelland en aan Centraal Zwitserland en in het westen aan de regio's Fribourg en Meer van Genève.

Op vakantie in Berner Oberland


Je vindt er afwisselende landschappen, watervallen, imposante bergketens en een avontuurlijke gletsjerwereld. De grootste bergketen in Berner Oberland zijn de Berner Alpen. Dit is een van de hogere bergmassieven van de Alpen, alleen het Mont Blancmassief en de Walliser Alpen zijn hoger. Vooral de Jungfrau (4158 m), de Eiger (3970 m) en de Mönch(4107 m) zijn wereldberoemd. Dit is mede te danken aan het feit dat de Berner Alpen al sinds de 19e eeuw toeristen trekken.

De Berner Alpen kunnen in een westelijk en een oostelijk deel worden verdeeld, waarbij de oostelijke toppen hoger zijn dan de westelijke. Van west naar oost zijn de belangrijkste toppen:

Westelijke Berner Alpen

  • Wildhorn, 3248 m
  • Wildstrubel, 3243 m
  • Les Diablerets, 3210 m

Oostelijke Berner Alpen

  • Finsteraarhorn, 4274 m
  • Aletschhorn, 4195 m
  • Jungfrau, 4158 m
  • Mönch, 4107 m
  • Schreckhorn, 4078 m

Op de Jungfrau ligt het hoogste treinstation van de Alpen. Klik hier voor meer informatie. Ook de Eiger (3970m) ligt in Berner Oberland. Deze berg is beroemd en berucht bij klimmers vanwege zijn bijna loodrechte steile noordwand. Dit berggebied en de bergen in het erachter gelegen Wallis hebben sinds 2002 een UNESCO beschermde status.

In het oostelijk deel van de Berner Alpen vind je ook meer gletsjers dan elders in de Alpen. De Aletschgletsjer is de langste gletsjer van de Alpen. 

murrenbachwaterval
Reportage - 15 jul 2021

De Mürrenbachwaterval in Zwitserland is een van de beroemdste watervallen van de Alpen, maar wat is er nou eigenlijk bijzonder aan deze waterval?

Fan van sneeuwschoenwandelen
Blog - 1 okt 2019

Het is in de winter van 2015 dat ik in het Zwitserse Berner Oberland voor het eerst mijn sneeuwschoenen aantrek. De familie staat voor de skilift, ik loop.

herders in Berner Oberland
Nieuws - 26 apr 2017

Zevenduizend jaar geleden kende Zwitserland al herders die met hun kuddes naar passen trokken, om ze daar te laten grazen. Klimaatonderzoekers van de Universiteit van Bern presenteerden bewijs hiervoor. Ze deden dit door prehistorische vondsten te combineren met een reconstructie van het vroegere landschap.

Balmhorn Gasterental. Door Robert Eckhardt
Reportage - 9 sep 2016

De Tour de du Balmhorn, een behoort niet tot de bekendste, maar wel tot de mooiste trektochten van de Alpen.

De Eigertrail in het Berner Oberland op Bergwijzer.nl
Vakantietip - 1 jul 2016

De Eigertrail start vanaf het station Eigergletscher op 2320 meter naar Alpiglen op 1615 meter. De tussen de 2,5 en 3,5 uur durende tocht is goed gemarkeerd en biedt een onvergetelijk zicht op de, voor bergbeklimmers, beroemde Eiger-noordwand. Omdat deze flank loodrecht is, trekt het al sinds jaar en dag klimmers van over de hele wereld aan.

Vakantietip - 15 jun 2016

De Zwitserse regio Berner Oberland is een echt wandelparadijs voor degenen die van diversiteit houden. Bijvoorbeeld de Triftbrug, één van de meest spectaculaire hangbruggen voor voetgangers in de Alpen.

Jungfraujoch
Reportage - 22 jan 2016

Het hoogste treinstation van Europa is een wel heel bijzonder staaltje bouwkunde. Op 3.454 hoogte, onder de grond op de Jungfraujoch.

Vakantie Interlaken
Reportage - 1 jun 2014

Op vakantie naar Interlaken tussen de Thunersee en Brienzersee in Zwitserland?

Eiger
Reportage - 22 nov 2013

Op 24 juli 1938 bereikten vier klimmers de top van de Eigernoordwand. Oostenrijkers Harrer en Kasparek en Duitsers Vörg en Heckmair waren de eersten.

Vakantietip - 29 okt 2013

De vakantiebestemming Bern-Berner Oberland verenigt alles wat Zwitserland te bieden heeft. Van adembenemende uitzichten over imposante landschappen, fascinerende meren als de Thuner- en de Brienzersee tot mythische dalen met springlevende tradities.

Nieuws - 10 sep 2013

In het westelijke gedeelte van Berner Oberland, Zwitserland, ligt de Wildhorn met een hoogte van 3.248 meter. De berg is onderdeel van de grens tussen de kantons Wallis en Bern. Het uitzicht vanaf de top biedt een panorama van alle hoge bergen tussen Chamonix en Zermatt. De Wildhorn is 170 jaar geleden voor het eerst beklommen.

Eiger Noordwand
Nieuws - 23 jul 2013

Op 24 juli 1938 werd de noordwand succesvol bedwongen door een Duits-Oostenrijks team.

Pagina's

Abonneren op Berner Oberland