Heliskiërs in Turkije

Protest tegen heliskiën kan niet op ieders begrip rekenen

Heliskiërs in TurkijeHeliskiën vervuilt onnodig het milieu en verstoort de rust in het hooggebergte, zeggen leden van de milieubeweging Mountain Wilderness. Maar afgelopen zondag kreeg een van de demonstranten een ongeluk en moest toen met een helikopter van de berg gered worden. Dat leverde smalende reacties op.

“Ze demonstreren tegen het lawaai dat we veroorzaken bij het heliskiën, maar tegelijkertijd zijn ze dolbij als we ze na een ongeluk per helikopter naar het dal kunnen brengen”, zegt Christian von Almen, hoofd van de helikoptermaatschappij Air Glaciers in het Zwitserse Lauterbrunnen. In de Berner Zeitung reageert hij verontwaardigd op het protest van Mountain Wilderness.

Op de Ebnefluh in de Berner Alpen voerde de milieubeweging vorig weekend actie tegen de vele pleziervluchten die helikopters hier uitvoeren. De berg is populair bij skiërs, die buiten de piste in de vrije natuur een afdaling willen maken. Circa 40 personen van de Zwitserse afdeling van de organisatie beklommen de berg met spandoeken. De nacht voor het ongeluk brachten brachten ze door in de Hollandiahütte.

“Een berghut die nota bene alleen via de lucht bevoorraad wordt”, merkt Von Almen bovendien op. Op de website van de Berner Zeitung reageren ook anderen kritisch op het protest. “Om reddings- en transportvluchten te kunnen uitvoeren in de moeilijke omstandigheden van het hooggebergte, moeten piloten vele jaren ervaring opdoen. Die krijgen ze onder andere dankzij de toeristische vluchten”, zegt bezoeker Laura Moser.

Mountain Wilderness spreekt dat tegen. De actievoerders benadrukken in een persbericht dat ze geen probleem hebben met bevoorradings- en reddingsvluchten, maar dat ze restricties willen op de pleziervluchten. Het incident op de Ebnefluh biedt hen de mogelijkheid dit standpunt nog eens te verhelderen. “Dit gebied behoort tot de UNESCO werelderfgoederen. Dat hier jaar in jaar uit duizenden pleziervluchten plaatsvinden, is onaanvaardbaar.”

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.