Reinhold Messenr

Reinhold Messner wordt bekroond met de 'nobelprijs' van Spanje

Reinhold Messner is een legende op het gebied van alpinisme en bergsport. Hij zegt geen sportsman te zijn, maar een avonturier, toch wordt hij met de volgende sportprijs bekroont. Reinhold Messner en Krzysztof Wielicki krijgen de Prinses van Asturië prijs toegekend.

Reinhold Messner en Krzysztof Wielicki zijn bekend door het beklimmen van alle veertien 8000’ers op aarde. Allebei klimmen ze in de stijl van alpinisme en maakten deze klimmethode beroemd door hun successen. Vooral Reinhold Messner is door zijn tocht op de Mount Everest in 1978 als voortrekker van de alpinisme te benoemen.

Reinhold Messner: zonder suurstof op een 8000er

In plaats van langzaam ladders, grote zuurstofflessen en zware tenten door mensen op de berg te laten dragen en steeds weer grote Campen op te bouwen, stegen hij en zijn partner Peter Habeler 1978 in een zet de Mount Everest op en weer af. Twee dagen klommen ze allen beveiligt door elkaar en zonder een vaste route, van het basiskamp op 6000 meter hoogte naar de top van de Mount Everest en weer terug. Deze manier van klimmen, werd toen vooral in de Alpen gebruikt , op bergen tot 5000 meter hoogte (daardoor de naam 'alpinisme'). Maar de prestatie van Messner en Habeler betekende dat de methode ook voor de 8000ers geschikt was.

Dankzij hun goede klimkunsten, die ze vanaf hun vroege kindertijd hadden ontwikkeld, lukte het Messner en Habeler om alle problemen op grote hoogte te ondervangen. Zonder -toen nog- minstens 50 kg zware zuurstofflessen waren hun lichamen ook sterk genoeg om de ijle lucht zonder extra zuurstof te weerstaan. Habeler vertelde later, dat de twee pioniers het laatste stuk, door een sterke wind gedwongen, op handen en voeten de berg op kropen. Maar de bergspits bereikt, waren ze toch de eerste mensen, die zonder zuurstof op de Mount Everest stonden.

En de eerste mens op alle 8000ers

Anders dan Habeler die uit zorg om zijn vrouw en kinderen na deze tocht een hele tijd geen gevaarlijke tochten meer maakte, beklom Reinhold Messner al 1979 de K2 op en besteeg binnen 14 jaar als eerste alle 8000ers. Bovendien was hij de eerste mens die de top van een 8000’er alleen bereikte en alle veertien hoogste bergen zonder zuurstof overwon.

Over zijn avonturen (ook door verschillende woestijnen) schreef hij meer dan 80 boeken. Bovendien was hij als voor de groene partij vijf jaren in het Europarlement actief.

Krzysztof Wielicki een voorbeeld voor bergbeklimmers

Naast de beklimming van alle 8000ers is Krzysztof Wielicki vooral bekend als de eerste mens die drie van de hoogste bergen ter wereld ‘s winters opklom. Ook was hij de eerste mens überhaupt, die alleen en in een dag een 8000er beklom.

Hij is beroemd om zijn kameraadschap en leiderschaps, scheef verschillende boeken en is een belangrijke promotor van alpinisme.

De Prinses van Asturië prijs

Voor deze heldendaden en omdat ze ‘mijlpalen hebben gezet en inspiratie zijn voor een nieuwe generatie van bergbeklimmers’, worden ze in oktober 2018 in Spanje door Koning Felipe IV met de ‘Prinses van Asturië prijs’ bekroont. De prijs is benoemd naar prinses Leonor de Borbón y Ortiz van Asturië, de troonopvolgster van Spanje. Ieder jaar worden mensen en organisaties in verschillende categorieën zoals bijvoorbeeld kunst, wetenschap, literatuur, sport en internationale samenwerking bekroond. De prijs wordt ook de ‘Spaanse nobelprijs’ genoemd. Bij de prijs hoort een bedrag van 50.000 Euro.

Afbeelding:

GianAngelo Pistoia [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

 

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.