De nieuwe klokkentoren van Rosa Khutor.

Russen imponeren met splinternieuw wintersportoord Sotsji

De nieuwe klokkentoren van Rosa Khutor.De bouw van het wintersportcomplex van Sotsji, waar de Olympische Spelen van 2014 gehouden worden, verloopt voorspoedig. Enkele jaren geleden stonden hier in het Russische hooggebergte nog slechts een paar houten hutten, maar miljardeninvesteringen leiden op dit moment tot de ontwikkeling van een luxe wintersport-eldorado: het 'Sankt Moritz van de Kaukasus'.

Op het centrale plein van Olympisch skigebied Rosa Khutor is een Italiaanse klokkentoren verrezen, langs het riviertje staat sinds kort een bonte verzameling van koopmanshuizen in Hanzestijl, en het ontwerp van de brug roept herinnering op aan de Tsarentijd. Volgens de Süddeutsche Zeitung, die onlangs op bezoek ging, moeten we denken aan een soort Disneyland in de bergen.

Rosa Khutor brengt het motto van de Winterspelen van 2014 tot uiting: 'Poort naar de Toekomst'. De Russen kregen hier voor elkaar wat Europese politici en Olympische comités nooit lukte: private investeerders inschakelen om de kosten van de Olympische Spelen te dragen. Vijf oligarchen en bedrijven werden 'uitgenodigd' om in de West-Kaukasus vanuit het niets nieuwe wintersportoorden te laten verrijzen.

De miljardair Vladimir Potanin, die met zijn bedrijf ongeveer een derde van de wereldwijde nikkelreserves beheert, ontwikkelde het imposante skigebied van Rosa Khutor, waar in 2014 de Olympische ski-onderdelen plaatsvinden. Op de tegenovergelegen helling bouwt Gazprom aan infrastructuur voor de langlauf en biathlon-onderdelen. Het is de bedoeling dat deze gebieden met elkaar verbonden worden om een skiregio te creëren die kan concurreren met de grootste Alpenresorts.

Maar de Russische staat draagt zelf ook nog de nodige miljarden bij. Onder meer voor de ontwikkeling van het Olympisch sportpark aan de Zwarte Zeekust met vijf sporthallen en een flink stadion (44.000 zitplaatsen), dat ook een rol zal spelen bij het WK voetbal van 2018. Niet te vergeten wordt er gewerkt aan een enorm Olympisch dorp met een jachthaven, een pretpark en een vogelreservaat. Een snelle trein moet zorgen voor de verbinding met de skigebieden, zo'n 50 kilometer landinwaarts.

Behalve de kolossale infrastructuur hebben de Russen nog een andere verrassing in petto. De Olympische piste blijkt zo lastig te zijn dat alleen de allerbeste skiërs er zonder gevaar voor eigen leven kunnen afdalen. De helling is in het bovenste deel extreem stijl, en werd onlangs met veel water geprepareerd. "Ik ben blij dat ik überhaupt gezond en wel beneden ben gekomen", zei de Oostenrijker Hannes Reichelt, meervoudig nationaal skikampioen, tegen de Duitste krant.

Twee weken geleden vonden in Rosa Khutor de eerste wereldbekerwedstrijden plaats. De eerste hotels in het gebied zijn al een tijdje geopend, komend jaar volgen er nog een aantal. Kijk op de website van Sotsji 2014 voor een overzicht van de Olympische locaties. De Süddeutsche Zeitung plaatste afgelopen week ook een fotoreportage van het gebied.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!