reisadvies buitenland

Scherpere reisadviezen en meer lockdowns in Europa

Vanaf komende woensdag gaat Duitsland in een veel hardere lockdown wegens de coronapandemie. De besmettijgscijfers bij de oosterburen stijgen hard en daarom grijpt de overheid hard in. Ook Nederland gaat in een veel hardere lockdown. 

Duitsland

Nu al zijn toeristische tripjes naar Duitsland eigenlijk verboden. In grote delen van Duitsland geldt voor toeristen vanuit Nederland en België een meld- en quarantaineplicht. Ook moet je een negatieve coronoatest van maximaal 48 uur oud kunnen laten zien. De nieuwe maatregelen zullen in de praktijk vooral de Duitsers raken. Die krijgen te maken met (nóg meer) gesloten voorzieningen en andere beperkingen. Er geldt wel een uitzondering voor doorreizigers, die minder dan 24 uur in Duitsland zijn omdat ze in het grensgebied boodschappen doen of omdat ze door het land reizen op weg naar een ander land.

Oostenrijk

Maar waar die doorreizigers naartoe kunnen? Naar Oostenrijk zit er niet. Gastenverblijven zoals hotels zijn gesloten voor toeristen. En als je er bent, is er niet veel te doen. Met uitzondering van musea en bibliotheken zijn alle activiteiten zoals kerstmarkten, bioscopen en dergelijken gesloten. En dat geldt ook voor de skigebieden. De Oostenrijkse skigebieden gaan zoals het er nu naar uit ziet, op 24 december wel weer open.

Frankrijk

Ook in Frankrijk gelden strenge maatregelen. Dat land is in strenge lockdown, er gelden beperkingen voor het reizen tussen regio’s en vanaf 15 december wordt er een avondklok ingevoerd. Vanaf 20.00u ’s avonds mag je alleen met een speciaal formulier een uurtje buitenshuis zijn. Of je überhaupt in een hotel kan verblijven, is per hotel anders. Wie wil skiËn moet wachten tot na kerst. De Franse skigebieden zijn met de kerst gesloten. Waarschijnlijk gaan ze pas in januari weer open.

Italië

En ook in Italië gelden hele strenge maatregelen. In het hele land geldt een avondklok vanaf 22.00 uur. Veel andere maatregelen zijn regionaal, maar wie naar de Italiaanse skigebieden wil, krijgt in grote delen van Noord-Italië te maken met lockdowns en skigebieden die tot en met de kerst dicht zijn.

Zwitserland

Zwitserland is de vreemde eend in de bijt. Er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur in alle kantons, maar verder zijn er in vergelijking met andere landen relatief weinig maatregelen. De skigebieden gaan zoals het er nu naar uit ziet wel open.

Reisadvies van de Nederlandse regering

Maar bovenstaande ten spijt, wintersportvakantie zit er sowieso niet in. De Nederlandse regering raadt alle vakanties tot half januari 2021 af. Op vakantie gaan is dus ernstig afgeraden. Daarnaast geldt voor vrijwel alle Europese wintersportbestemmingen code oranje. Bij thuiskomst moet je dus in thuisquarantaine.

Daarbovenop komt een harde lockdown die vanaf de nacht van 14 op 15 december in zal gaan. Daardoor zullen ook in Nederland veel meer voorzieningen dichtgaan en zal het openbare leven tot halverwege januari grotendeels stil liggen.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen