Panorama op Schleching. Hans Vodermeier, Publicdesign Fotografie & Design via DAV

Schleching en Sachrang zijn nu ‘bergsteigerdörfer’

De Duitse plaatsjes Sleching en Sachrang zijn echte ‘bergsteigerdörfer’ geworden. De Oostenrijkse Alpenvereniging ÖAV kende de titel van ‘bergsteigerdörfer’ toe aan de twee plaatsen en hun huisberg in Chiemgau. Daarmee zijn er nu drie plaatsjes in Duitsland die het predikaat bergsteigerdorf mogen dragen.

Bergsteigerdörfer 

De titel ‘bergsteigerdorf’, letterlijk vertaald bergbeklimmersdorp, wordt door de Oostenrijkse Alpenvereniging ÖAV toegekend aan dorpen die voldoen aan een streng eisenpakket op het gebied van cultuur, natuur en toerisme. De bergsteigerdörfe hebben volgens de ÖAV een voortrekkersrol in het creëren van een balans tussen die drie factoren. Daarbij moet je denken aan kleinschalige overnachtingsfaciliteiten, voldoende ruimte voor de natuur en voor lokale ondernemingen. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de bergsporters die de dorpen bezoeken. Zo ontstaat volgens de initiatiefnemers een evenwichtig bergsportklimaat.

De titel bergsteigerdorf wordt sinds 2005 toegekend aan plaatsen die volgens de ÖAV voldoen aan alle eisen van de bergsportvereniging. Eerst alleen in Oostenrijk, maar in 2015 werd Ramsau bei Berchtesgaden als eerste Duitse plaats benoemd tot bergsteigerdorf. Sindsdien hebben ook plaatsen in Slovenië en Zuid-Tirol benoemd de titel gekregen. Hier vind je een complete lijst van alle bergsteigerdörfer.

Twee dorpen en huisberg de Geigelstein

De burgemeesters van Sleching en Sachrang zijn blij met de titel die hun dorpjes gekregen hebben. Ze zien er naar uit om samen de sterke punten van hun dorpen én van hun gedeelde huisberg, de Geigelstein nog verder te verbeteren.

Via alpenverein.de

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!