Tweedsmuir Hills. Jon Mountjoy

Schotland bouwt plastic brug over bergriviertje

Tweedsmuir Hills. Jon MountjoyHet Schotse Easter Dawyck heeft een wereldprimeur. Over de rivier de Tweed is een brug gebouwd van plastic. Dit is de eerste brug in Europa die van gerecycled plastic gebouwd is en het is de enige plastic brug ter wereld die bestaat uit afzonderlijke delen van 9 meter lang.

De brug is in totaal 27 meter lang en overspant de Tweed, die ontspringt in de Tweedsmuir Hills. Voor de bouw was er maar liefst 50 ton afval nodig, waaronder doodgewone plastic flessen. Toch kan deze brug van thermoplast ook zwaar vrachtverkeer dragen.

Een brug van gerecycled plastic heeft vele voordelen. Zo gaat het bouwen veel sneller, er waren maar vier dagen nodig om de brug op de plek van bestemming in elkaar te zetten. Ook zal een plastic brug niet roesten, hoeft er niet geverfd te worden en is er geen regelmatig onderhoud nodig. Tevens is de brug zelf ook weer volledig te recyclen. Vertech, de bedenker van de brug, hoopt dat er in Europa meer projecten zullen volgen waarbij gebruik gemaakt wordt van gerecycled plastic.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?