Skidorp Grächen vanuit skilift. Foto Eric Titcombe (Flickr)

Skidorp Grächen: vakantie met meerwaarde

Het Zwitserse skidorp Grächen houdt zich tijdens de drukke windermaanden aan een eigen wisselkoers van 1,35 frank per euro. Hierdoor is de frank in het dorp zo’n 33% goedkoper dan in de rest van het land. Zo wordt een weekje skiën in Zwitserland voor toeristen een stuk aantrekkelijker.

 

Eigen wisselkoers

Skiresorts in Zwitserland hebben geen goede start gemaakt in 2015. Weinig sneeuw, minder toeristen en vooral een flink duurdere frank jagen buitenlandse skiliefhebbers uit de eurozone sneller naar Oostenrijk, Frankrijk of Duitsland. Het idyllische dorpje Grächen neemt de zaak onder handen en kiest voor een eigen wisselkoers van 1,35 frank per euro. Deze wisselkoers is al sinds 2011 geldig gedurende de wintermaanden. In 2011 daalde de waarde van de euro dankzij de economische crisis en Grächen zag haar toerisme drastisch verminderen in het winterseizoen. Daar wilden ze wat aan doen.

Winstgevend

Tot nog toe is deze beslissing winstgevend gebleken: het toerisme is gestegen ten opzichte van dorpen in de omgeving en er komen veel minder afzeggingen binnen. De meeste hotels, bergbanen, skischolen en winkels in Grächen doen mee aan deze zelfgekozen wisselkoers. Daarmee vormen ze een goedkoop lichtpuntje in het anderzijds erg dure Zwitserland. Het is wel belangrijk dat alles met contant geld betaald wordt. Zodra toeristen hun creditcard erbij halen, zitten ze vast aan de koers van de Zwitserse centrale bank.

Skidorp Grächen vanuit skilift. Foto Eric Titcombe

Zwitserse centrale bank

Begin januari 2015 schoot de koers van de frank met meer dan 20% omhoog. Tijdens de economische crisis – toen de waarde van de euro daalde – probeerde de Zwitserse centrale bank de koers op 1,20 frank per euro te houden. Dit deden ze door voor honderden miljarden buitenlandse valuta te kopen. Anderhalve week geleden besloot de bank de koppeling van de frank met de euro los te laten, met als resultaat dat de frank een flink stuk duurder is geworden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?