De steilste piste van Obertauern

Skiërs getroffen door lawines in regio Salzburg

De steilste piste van ObertauernIn de Oostenrijke deelstaat Salzburg zijn vandaag verschillende skiërs bedolven door  lawines. Bij Strobl, ten oosten van de stad Salzburg, konden twee tourskiërs uit de sneeuw worden gered - één zwaargewond, de ander ongedeerd. In het wintersportoord Obertauern is een vrouw levend uit de sneeuw gered, over haar toestand was verder niets bekend.

Bij Obertauern zoeken reddingswerkers met behulp van een helikopter nog verder naar mogelijke andere slachtoffers. De lawine daar vond plaats op de Glöcknerinn (2433 m). In de regio rond Obtauern geldt momenteel lawineniveau drie, dat wil zeggen: ‘aanzienlijk gevaar’.

De tourskiërs bij Strobl werden op de 1823 meter hoge Rinnkogel getroffen door een lawine. Reddingswerker Matthias Gruber waarschuwt voor het gevaar van deze berg: “Dit is geen ideaal skigebied, maar toch gaan mensen er telkens weer naar boven. Eigenlijk zijn er alleen bij de top mooie hellingen, onderaan is het stijl en onbegaanbaar.”

Bij Strobl gold lawineniveau twee (‘beperkt gevaar’), maar Gruber adviseert wintersporters hier gezien de huidige sneeuwmassa’s hellingen steiler dan 30 procent te mijden. “Bij niveau drie vallen de meeste slachtoffers”, weet Gruber uit ervaring, “misschien omdat het vrij onschuldig klinkt voor veel mensen.” In Oostenrijk worden op school ook cijfers van één tot vijf gegeven, en een drie is daar ‘voldoende’.

Bron: ORF

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)