sneeuwkanonnen drôme

Skipistes in de Drôme stoppen met sneeuwkanonnen – voor altijd

Normaal zijn sneeuwkanonnen een vast onderdeel van het uitzicht op de skipistes, maar in het Franse departement Drôme straks niet meer. Daar is besloten geen geld meer te steken in de sneeuwkanonnen. Voortaan bepaalt de natuur of er geskied kan worden – of niet. 

Oke: de natuur bepaalt niet helemaal of er nog geskied gaat worden maar dat de skigebieden in het Franse departement Drôme het zonder sneeuwkanonnen gaan doen, staat vast. De pistes in het gebied liggen tussen de 1000 en 1700 meter hoogte en dat is zo laag dat de sneeuwkanonnen eigenlijk niet meer rendabel zijn. Want als het niet vriest, kunnen de sneeuwkanonnen ook geen sneeuw maken. 

Overschakelen naar andere wintersporten

Inmiddels vriest het niet vaak genoeg op de pistes om de aanschaf van nieuwe kanonnen nog te verantwoorden. Eigenlijk wordt er bijna elke winter verlies gedraaid. Daarom is besloten het over een andere boeg te gooien. De komende jaren wordt het aanbod van andere sporten uitgebreid. Sneeuw zal in de winter voorlopig nog het belangrijkst zijn, maar het is de bedoeling dat er steeds meer ruimte komt voor mountainbikers, wandelaars en andere sporters – ook in de winter dus. 

Om skiërs voorlopig nog wel van sneeuw te kunnen voorzien, worden er wel andere technieken gebruikt om de sneeuw te behouden. Rondom pistes zullen meer bomen worden geplant, die de sneeuw op de pistes bij elkaar moeten houden waardoor de sneeuwlaag op de pistes dik genoeg blijft zonder de hulp van energie- en waterslurpende machines. Als het dan écht dooit, dan kan er makkelijk worden overgeschakeld naar activiteiten waar geen sneeuw voor nodig is, is het idee. 

Toekomstbestendige wintersportgebieden

Die snelle omschakeling van winteractiviteiten naar activiteiten die nu nog traditioneel als ‘zomers’ worden gezien, zou wel eens een gouden greep kunnen zijn. De laatste jaren dooit het steeds vaker op de pistes en de Franse skipistes hebben steeds meer moeite om het tekort aan sneeuw met sneeuwkanonnen bij te werken. Deze winter gingen de pistes daarom al meer dan eens dicht. Meer flexibiliteit zou kunnen helpen om van de lagergelegen skigebieden onder zulke omstandigheden toch nog een aantrekkelijke vakantiebestemming te maken. 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!