Slovenië en Oostenrijk ruziën over bergworstje
Slovenië en Oostenrijk zijn in discussie over de afkomst van een varkensworstje. De worst, afkomstig uit de bergstreek Carniola zou volgens de Slovenen zijn ontstaan in een periode dat Carniola bij hun grondgebied hoorde. De Oostenrijkers willen daar echter niks van weten.
De Slovenen noemen het worstje Kranjska klobasa en de Oostenrijkers noemen het Krainerwurst, maar beide landen beschouwen de pittige delicatesse als cultureel erfgoed dat niet gedeeld mag worden. Slovenië gaat zelfs zo ver dat het de Europese Unie heeft gevraagd om alleenrecht op de naam. Als Slovenië in gelijk wordt gesteld en een beschermde geografische aanduiding krijgt, dan mag Oostenrijk de worst niet meer Krainerwurst noemen. Een beschermde geografische aanduiding is in feite een keurmerk, zoals dat Parmezaanse kaas officieel uit Italië komt en Champagne uit Frankrijk.
"We laten ons niemand de Krainer afpakken", zegt Niki Berlakovich, de Oostenrijkse minister van Landbouw. Het worstje is een van de populairste snacks in Oostenrijk en als de naam wordt afgepakt is dat slecht voor de economie en een bedreiging voor de Oostenrijkse culinaire tradities. Toch zijn de Slovenen ervan overtuigd dat de worst, gemaakt van varkensgehakt en gekruid met knoflook en peper, in de negentiende eeuw voor het eerst in Slovenië werd geserveerd. In die tijd hoorde het kleine Carniola bij het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.