Lenzerheide - Graubünden - Zwitserland

Sneeuwkanonnen niet goed voor het milieu

Lenzerheide, Graubünden, ZwitserlandVeel skigebieden maken er reclame mee: wij gebruiken sneeuwkanonnen. Als er niet genoeg sneeuwvlokjes vallen, spuiten de kanonnen kunstsneeuw op de hellingen. "Waarom niet? Het is toch maar bevroren water", zeggen de exploitanten. Maar milieubeschermers zien dat anders.

Een Duitse professor aan de Franse universiteit van Savoye waarschuwt echter voor milieuschade. Voor de kunstsneeuw wordt veel water gebruikt, en dat is in de Alpen al schaars. Het water wordt over grote afstanden aangevoerd naar kunstmatig aangelegde beken. En het leidt tot erosiegevaar."Vroeger was kunstsneeuw een noodoplossing voor de onderkant van de piste. Nu wordt de hele helling ervan voorzien'', aldus de Duitse Carmen de Jong, professor in waterkunde. In Duitsland gebruikt 16 procent van de pisten een sneeuwkanon, in Frankrijk is dat 21 procent. In het hele Alpengebied is dat al 47 procent. "De hele ski-industrie hangt aan de druppels van de kunstsneeuw'', meent De Jong.Een alternatief voor de nepsneeuw is mogelijk de 'snow farming': veel skioorden zetten al in op deze techniek. Door de sneeuwmassa op een hoop te gooien, blijft die langer koud. Als op een piste dan de eerste bruine vlekken zichtbaar worden, kan de exploitant snel bijvullen uit de eigen sneeuwvoorraad.

In Lenzerheide in Zwitserland hebben ze op de berghelling een meertje aangelegd waar 's zomers water wordt opgeslagen wat 's winters voor de sneeuwkanonnen wordt gebruikt. Het water is al op dezelfde hoogte en hoeft nauwelijks meer vervoerd te worden.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!