Sneeuwval en sneeuwstorm in Europa

De wintertijd is ingegaan en de winter lijkt direct begonnen. Europa was afgelopen weekend in de ban van hevige sneeuwval en sneeuwstormen. In de Alpen is op sommige plekken wel een meter sneeuw gevallen. Kinderen spelen in de sneeuw en wintersporters betreden de pistes, maar er waren ook veel problemen.

Sneeuw in Duitsland

De helft van Duitsland is al bedekt met een wit laagje. Vorige zondag konden de Duitsers net als wij nog genieten van de heerlijke nazomer met temperaturen tot 25 graden Celsius, maar nu vielen er pakken sneeuw. Tot 17 centimeter in Thüringen. Het winteroffensief sloeg eerst toe in het Zwarte Woud en veroverde vervolgens heel Duitsland. De Duitse weervoorspellers waren even verrast als de inwoners, want zo'n vroege sneeuwval komt in Duitsland slechts één keer in dertig jaar voor. De sneeuwval zorgde vooral voor veel ongelukken op de weg.

Sneeuw in Frankrijk

In de regio Queyras in de Franse Alpen is een meter sneeuw gevallen. Naast de vele sneeuwpret, zorgde een sneeuwstorm ook voor problemen. Het elektriciteitsnetwerk is zwaar toegetakeld. In de Franse Alpen zaten duizenden gezinnen zondag zonder stroom. Vooral de streek rond Grenoble werd zwaar getroffen.

Sneeuw in Zwitserland

Ook in het warme zuiden van Zwitserland, Tessin, viel er een laagje sneeuw op de palmbomen. In het hooggebergte rond 3500 meter hoogte was de temperatuur tot zo’n -20 graden Celsius gedaald.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!