Spectaculaire instortingen in de Alpen

Spectaculaire instortingen in de Alpen. Vorige week bleek al dat een grote ijsmassa op de hellingen van de Eiger op het punt stond om naar beneden te komen. En dat gebeurde dat ook. Een groot stuk ijs brak af en kwam naar beneden zonder schade aan te richten. Maar niet alleen in de Zwitserse bergen waren lawines. Ook in de Dolomieten kwamen grote hoeveelheiden ijs en steen naar beneden.

Instabiel ijs op de Eiger

De ijsmassa die op de Eiger losraakte, werd al lange tijd in de gaten gehouden door onderzoekers. In totaal zou zo’n 80.000 kubieke meter ijs instabiel zijn. Sinds het voorjaar van 2016 kwamen steeds stukken ijs los van de massa. Vorige week kwam een groot deel van het ijspak in één keer naar beneden. Uit voorzorg waren wandelroutes in het gebied waar het ijs neer zou komen, al afgesloten. Ook voor de treinen van de Jungfraubahn waren voorzorgsmaatregelen genomen. De ijslawine heeft geen schade aangericht.

Het gebied onder de gletsjer is inmiddels weer veilig verklaard, afsluitingen door de dreigende situatie zijn opgeheven. 

Grote steenlawine in de Dolomieten

Ook in de Dolomieten kwamen de bergen in beweging. Op de hellingen van de Kleinen Gaisl (Piccola Croda Rossa) rommelde het ook al een tijd. In de afgelopen weken vond daar een serie lawines plaats waarbij in totaal bijna een miljoen kubieke meter steen in beweging kwam. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, maar wel zijn de wandelroutes van de Rossalm naar de STolla Alm versperd. Volgens geologen is het ontdooien van de permafrost de oorzaak van de steenlawines. Ook de grote hoveelheid neerslag in het gebied heeft waarschijnlijk een grote rol gespeeld. Een plaatselijke berggids wist één van de lawines op film vast te leggen.

 

Wil je meer lezen over bergen en bergwandelen? Profiteer dan nu van onze introductieaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine (5 nrs) voor slechts €22,50 (i.p.v. €29,50) + 3 cadeaus t.w.v. €45,-  

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m12!1m3!1d15493.719389705811..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?