Het bergmeer in de Spaanse Pyreneeën. Foto Aka1936

Start bouw nieuwe berghut Cap de Llauset

Eind oktober is het convenant getekend tussen de Provincie Huesca, de gemeente Montanuy en de Bergsportvereniging Aragón (FAM) en daarmee is definitief groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw te realiseren berghut in de Spaanse Pyreneeën.

Door Gerrit Kruis

De nieuwe bemande berghut zal Cap de Llauset gaan heten en ligt nabij het gelijknamige meer Ibón Cap de Llauset. De ondertekening is onderdeel van de derde fase van een eerder aangegane samenwerking tussen diverse partijen in Aragón met als doel de berghutten in de Pyreneeën van Aragón te verbeteren en naar de huidige standaard te brengen, de infrastructuur in het gebied te verbeteren en een aantal nieuwe berghutten te realiseren.

Bij het bergmeer op 2450 meter hoogte

Met de uitvoering van het gehele plan is een totaalbedrag van ca. €4,1 miljoen gemoeid, met de bouw van de nieuwe hut Cap de Llauset en de verbeteringen aan de hutten in de gemeente Montanuy is een bedrag van €680.000 gemoeid.

De locatie van de totaal nieuw te bouwen berghut zal zijn aan de oevers van het Ibón Cap de Llauset, op 2450 meter hoogte. Deze locatie is niet toevallig gekozen want deze plek is strategisch gelegen tussen de valleien van Anglós, Ballibierna en Salenques, aan de GR11. De grote parkeerplaats bij de stuwdam van het grotere meer Estany de Llauset ligt op ongeveer anderhalf uur wandelen en de drie genoemde valleien zijn ook binnen dat tijdsbestek vanuit de hut te bereiken.

78 slaapplaatsen en zeer modern

In het oostelijke deel van het PN Posets- Maladeta staan slechts een paar kleine primitieve schuilhutjes en dus is de komst van deze eerste bemande berghut in het gebied meer dan welkom aldus de burgemeester van Montanuy. Bovendien sluit de locatie perfect aan bij de meest westelijk gelegen berghutten in Catalonië en de grote hut aan de zuidmond van de Vielha tunnel. De totale oppervlakte van de twee te realiseren gebouwen zal 940m2 gaan bedragen en de hut zal 78 slaapplaatsen gaan krijgen, met slaapzaaltjes voor zes personen. De hut zal tevens als uitvalsbasis van reddingsacties gaan dienen en daartoe wordt een magazijn met materiaal opgeslagen in het gebouw. Uiteindelijk zal de hut één van de modernste van Europa worden, geheel naar Zwitsers en Oostenrijks voorbeeld met de laatste technische hoogstandjes, met gebruik van ecologische materialen en volledig selfsupporting zijn.

Het bergmeer in de Spaanse Pyreneeën. Foto Aka1936

De werkzaamheden aan de fundering zijn reeds begonnen. De diverse modules van de hut zullen vervolgens elders gebouwd worden, waarna het geheel uitsluitend nog op zijn plaats gezet dient te worden om de modules te koppelen. Op deze manier wordt het landschap rond de bouwplek maximaal ontzien, een strenge eis die aan architect en uitvoerder gesteld werd. De hut dient in 2014 operationeel te zijn.

Meer informatie over de berghutten in Aragón, voor webcambeelden en voor reserveringen.

Gerrit Kruis beheert samen met zijn vrouw Corrina Bed and Breakfast Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!