Kratermeer Mount Pinatubo

Tien Filippijnse bergen voor beginner-klimmers

Kratermeer Mount PinatuboBerggids Mike Abanes vindt het klimmen op de Filippijnen “eenvoudiger en betrouwbaarder geworden”, ook door gemakkelijker vervoer per vliegtuig. Voor Inquirer zette hij tien makkelijk beklimbare bergen op een rij.

De bergen bevinden zich op het eiland Luzon. De eerste is Mount Samat, in de gemeente Pilar, provincie Batan. Deze beboste ‘berg’, een gestorven vulkaan, is ruim een halve kilometer hoog. Het pad omhoog is ook per auto te doen. Op de top staat een wit kruis dat herinnert aan de Filippijnse en Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten. Bekijk de berg in Google Maps.

Mount Gulugud Baboy in de gemeente Mabili, provincie Batangas, is 525 meter hoog. De hoge heuvel ligt in het strand- en duiktoerismedorp Anilao en is opvallend grassig. Twee rotsachtige heuvels even hoog als de Gulugud, zijn de Manalmon en de Gola. Beiden liggen in de dichtbevolkte gemeente San Miguel in Bulacan.

Mount Pinatubo en Mount Pulag

Andere koek is de voortreffelijke en actieve vulkaan Pinatubo. In 1991 kwam deze vulkaan van bijna anderhalve kilometer hoog tot uitbarsting op een explosieve manier. In de krater ligt een prachtig meer, zie Google Maps voor de locatie. De Pico de Loro bij Maragondon in Batangas is een bergje van meer dan 650 meter hoog. Hier kun je watervallen en een ver uitzicht treffen.

Bijna drie kilometer hoog is Mount Pulag, de derde berg op de Filippijnen. Op de top kan het koud zijn en soms hangt er een fantastisch, dik wolkendek rond de regenachtige en natuurrijke Pulag. Er zijn meerdere wegen naar de top. De Batulao is 800 meter hoog en makkelijk bereikbaar vanaf hoofdstad Manila. Deze berg is een mix van heuvelachtig grasland en opvallende rotsformaties. Minder hoog is de Kalisungan bij Calauan, waar je wel weer mooie uitzicht hebt op de provincie Laguna.

Mount Makiling

De moeilijkst beklimbare berg van deze makkies, is meer dan een kilometer hoog: de slapende vulkaan Makiling bij Los Baños in Laguna. Twee wegen leiden naar het hoogste punt, waarvan de makkelijke route (De Universiteit van de Filippijnen Los Baños-route) valt in categorie 4. In het gebied liggen hot spots en hete-modderbronnen.

Bron: Inquirer

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?