ministery of silly walks training

Trainen voor je bergwandeling met Monty Python

Dat je voor je bergwandelingen in goede conditie moet zijn, staat natuurlijk als een paal boven water. Trainen dus. Dat kan natuurlijk met van die saaie oefeningen. Maar je kan het ook een beetje leuker maken. Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ) kun met Monty Python ook prima trainen voor een stevige tocht. 

Monty Pythons Flying Circus was in de Jaren 70 een ware hit op televisie. Een van de meest bekende sketches van het programma was het Ministery of Silly Walks, met in de hoofdrol de ambtenaren van het (uiteraard) fictieve Ministerie of Silly Walks, oftewel: het ministerie van de rare loopjes. In de legendarische scène zien we Mr. Teabag en Mr. Putey, gespeeld door John Cleese en Michael Palin met de meest vreemde bewegingen door de gangen van het ministerie “lopen”. 

De sketch is niet alleen grappig, bedachten de onderzoekers zich. Wie goed naar de bewegingen van Cleese en Palin kijkt, ziet al snel dat de bewegingen niet alleen raar zijn, maar dat ze ook behoorlijk wat kracht moeten kosten. De onderzoekers lieten een aantal proefpersonen drie keer een stukje van dertig meter afleggen. Een keer liepen ze normaal, de andere keren moesten ze de verschillende loopjes uit de sketch nabootsen. Terwijl de proefpersonen de pasjes en hupjes van Cleese en Palin nadeden, werd met behulp van verschillende apparaten hun stofwisseling en ademhaling gemeten. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week de beste tips en leukste acties in je inbox. 


Wat bleek: de loopjes uit de sketch zijn niet alleen bijzonder raar, ze zijn ook zwaar! Zeker het rare loopje van Mr. Teabag, het personage van John Cleese, bleek bijzonder zwaar te zijn. De grote passen en rare bewegingen kostten de proefpersonen veel meer energie dan lopen op een normale manier.

Heb je er ook wat aan?

Maar ons viel nog iets op: Mr. Teabag loopt een groot deel van de sketch in een houding die een beetje aan een diepe lunge doet denken. Een oefening die ook geschikt is als (kracht)oefening van een bergwandeling. Er kleeft volgens de onderzoekers wel een nadeel aan de rare loopjes: ze zijn behoorlijk zwaar voor je gewrichten. Voor wie nog enigszins ongetraind is, zijn de oefeningen dus waarschijnlijk erg zwaar, misschien zelfs te zwaar. De rare loopjes uit de sketch zomaar nadoen, is daarmee niet voor iedereen een goed idee. Maar, volgens de onderzoekers kunnen de rare loopjes van Monty Python je wel op een goed spoor zetten. 

ministery of silly walks training

Hoe? Heel simpel: doe wel een beetje gek. Dat kan soms al met een hele kleine verandering aan je stappen. Bijvoorbeeld door veel grotere passen te nemen, of door je knieën heel hoog op te trekken. Als we Mr. Teabag uit de sketch moeten geloven is dat niet genoeg om in aanmerking te komen voor een subsidie van het Minsterie van rare loopjes, maar volgens de onderzoekers is het wél genoeg om de intensiteit van je wandeling te verhogen, waarmee je je conditie dus verbetert. 

Het British Medical Journal publiceert elk jaar in haar kerstnummer een wetenschappelijk onderzoek naar een raar of ludiek onderwerp. In 2022 waren dat dus de rare loopjes van het Ministery of silly walks. Het wetenschappelijke artikel is hier gepubliceerd: BMJ 2022;379:e072833

 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer