Foto: Kauk0r. Fiderepasshutte - Hammerspitze

Twee bergen in Allgäuer Alpen hebben nieuwe namen gekregen

 Kauk0r. Fiderepasshutte, HammerspitzeIn juli 2013 heeft er een officiële herbenoeming plaatsgevonden van twee prominente bergen in de Alpen van Allgäu op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Bewoners van omliggende dorpen haalden voorheen de namen van de twee bergen door elkaar waardoor er verwarring ontstond. Het gaat hierbij om de bergen Hammerspitze en Schüsser.

Naamsverwarring in Allgäuer Alpen

In Oberstdorf, Duitsland, werd de ene berg in de omgeving door de omliggende bewoners Hammerspitze genoemd en de andere Schüsser. In Kleinwalsertal, Oostenrijk, gaven de bewoners ook deze namen aan de bergen, maar dan precies andersom. De 2.170 meter hoge berg die ten noordwesten ligt van de andere berg en uitzicht biedt over het Kleinwalsertal, heet nu Walser Hammerspitze. De 2.260 meter hoge berg die meer naar het zuidoosten ligt heet nu Oberstdorfer Hammerspitze.

Berg Schüsser verdwenen

De Walser Hammerspitze (2.170m) werd voorheen in Oberstdorf Schüsser genoemd en in Kleinwalsertal Hammerspitze. De Oberstdorfer Hammerspitze (2.260m) werd in Oberstdorf Hammerspitze genoemd en in Kleinwalsertal Schüsser. Door de herbenoeming van beide bergen bestaat de berg genaamd Schüsser dus helemaal niet meer in de Allgäuer Alpen. Reden van de herbenoeming was dat het bij de reddingsdiensten verwarring en gevaarlijke vertragingen opleverde. De verwarring over de bergnamen dateert al vanaf de 18e eeuw maar is nu eindelijk verdwenen. Met de eerdergenoemde nieuwe namen kunnen de bewoners van beide regio's, elk aan een andere kant van de bergen, trouwens goed leven.

Nieuwe Alpen Verenigingskaart

Toen er een nieuwe Alpen Verenigingskaart moest komen besloten de betrokken partijen, onder andere de DAV-sectie Oberstdorf, OeAV-sectie Kleinwalsertal, politie, landeigenaren en de bergreddingsdiensten, om de namen van beide bergen gelijk maar te veranderen om voortdurende verwarring te voorkomen. De eerste kaart met de nieuwe namen erop gedrukt is de Alpen Verenigingskaart BY 2 “Kleinwalsertal – Hoher Ifen, Widderstein”, die afgelopen 1 augustus 2013 op de markt is verschenen. Zwitserse en Duitse bureaus voor de landmeetkunde (BEV en LVG) hebben de namen al officieel gewijzigd in hun gegevens. Daarnaast zijn er nieuwe borden op de wandelpaden, hutten en kabelbaanstations nabij en op de bergen bevestigd.Bronnen:alpenverein.denkbv.nl

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)