Matterhorn. Foto Fenneke Visscher

Twee meter sneeuw op de Matterhorn

Matterhorn. Foto Fenneke VisscherTwee weken na de eerste sneeuwdump in de Alpen, de komende dagen is er kans op een tweede. Het noordwesten van Italië en delen van de Zwitserse en Franse Alpen gaan de komende dagen te maken krijgen met flinke hoeveelheden neerslag. Daarbij kan de wind aantrekken tot stormkracht. Het weer is zo slecht dat de weerbureau’s code oranje en rood hebben afgegeven voor Zuidoost-Frankrijk, Noord Italië en Zuidelijke Alpen.

Vanuit de Middellandse Zee waait de komende dagen een krachtige zuidenwind, een Südstau richting de Alpen. Deze warme en vochtige luchtstroom brengt een hoop neerslag met zich mee. Op hoogte kan die neerslag in de vorm van sneeuw komen. Rondom Zermatt kan er vanaf 2500 meter zelfs meer dan twee meter verse sneeuw bijkomen, maar in de meeste gebieden blijft het bij maximaal een meter. De sneeuwgrens ligt waarschijnlijk ergens tussen de 2500 en 2000 meter, maar tussendoor kan het ook regenen.

Regen en sneeuw in de Alpen

In de dalen gaat het heel veel regenen, waardoor in die gebieden flinke overlast wordt verwacht. Overstromingen en modderlawines zijn niet uitgesloten. De zuidenwind kan flink aantrekken. Op grote hoogte zelfs tot orkaankracht. Die Südstau neemt na woensdag weer in kracht af. Dan zal ook de neerslag weer wegtrekken.

De noordkant van de Alpen blijft vrij van het noodweer. Wel zal het er stevig waaien, maar  de neerslag, en dus ook de sneeuw zullen de noordelijke Alpen niet bereiken. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?