Skiër in Noorwegen (c)SkiStar

Tweede dodelijkste Noorse winter in 30 jaar

Skiër in Noorwegen (c)SkiStarIn de Sunndalsfjella Mountains in de Noorse kustprovincie Møre og Romsdal zijn woensdag de levenloze lichamen gevonden van vier skiërs. Zij werden maandag getroffen door een lawine. Met negen slachtoffers in totaal is het winterseizoen 2013/2014 de tweede dodelijkste in 30 jaar.

De zoektocht naar de vier skiërs die door twee skimaten als vermist waren opgegeven, was riskant vanwege stormachtige weersomstandigheden, gering zicht en een toenemende kans op nog meer sneeuwverschuivingen. De slachtoffers zijn tussen de 25 en 40 jaar oud en hadden allen reddingsmateriaal bij zich en apparaten die hun locatie doorgaven.

Gevaarlijke sneeuw

In het winterseizoen van 2011/2012, de dodelijkste in 30 jaar, waren er in Noorwegen tien dodelijke lawineslachtoffers. Volgens een medewerker van het Noors Geotechnisch Instituut lag er dit jaar gevaarlijke sneeuw in het gebied waar de skiërs omkwamen. Deze ‘gevaarlijke’ sneeuw kon ontstaan door minimale neerslag die daarna bevroor.

Volgens de medewerker van het instituut zijn zowel redding- als skimateriaal goed ontwikkeld, maar het ontwikkelde skimateriaal heeft ook tot gevolg dat mensen meer risico durven te nemen, wat kan leiden tot een ongewilde dood.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?