Wintersport-Arena Sauerland_skilift

Uitbreiding wintersport in Wintersport-Arena Sauerland

Wintersport-Arena Sauerland_skiliftDe berg en dalstations staan. De masten ook. De kabels zijn getrokken. Maar liefst drie stoeltjesliften komen er tegelijkertijd bij in de skigebieden van de Wintersport-Arena Sauerland. Daarnaast zijn er nieuwe skihutten en besneeuwingsinstallaties gebouwd. Met een complete investeringssom van 15 miljoen geeft de Wintersport-Arena weer eens de toon aan bij de Duitse skigebieden. De installaties en accommodaties moeten over enkele weken klaar zijn.

Nieuwe stoeltjesliften

Er wordt op dit moment koortsachtig gebouwd in Willingen, op de berg Kappe in Winterberg en in Neuastenberg. De exploitanten hebben heel wat hooi op hun vork genomen. De drie nieuwe stoeltjesliften moeten bij het begin van het seizoen klaar zijn. Zodra er genoeg sneeuw is gevallen, of de temperatuur laag genoeg is om sneeuw te maken, kan het skiseizoen losbarsten.

De werkzaamheden bij de skiliftcarrousel Winterberg op de Kappe waren wel heel spectaculair. De nieuwe 6-persoonssteltjeslift verrijst op de slalomhelling, de steilste helling ten noorden van de Alpen. De zwarte piste is voor vrachtwagens vrijwel ontoegankelijk. Er was een speciale transporthelikopter nodig om de bouwdelen naar de berg te brengen en de masten met de grootste nauwkeurigheid te kunnen assembleren. Dit bouwproces dat in de Alpen geregeld wordt toegepast, is in het middelgebergte een uitzondering. De nieuwe koppelbare stoeltjeslift heeft een capaciteit van 2700 passagiers per uur. De lift ontsluit een zwarte en twee rode afdalingen.

Ook in het skigebied Willingen verrijst een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift. Het berg- en dalstation zijn al klaar, de kabels zijn getrokken. Op dit moment zijn de exploitanten bezig de stoeltjes in te hangen. Daarna volgen de eerste testritten. De eigenaren zijn vol vertrouwen dat alles bij de start van het seizoen klaar is. Een bijzondere prestatie bij een bouwtijd van slechts twee maanden. De bouwvergunning kwam pas op het allerlaatste moment. De nieuwe lift aan de Willinger Ritzhagen heeft in eerste instantie een capaciteit van 2050 mensen per uur. Zonodig kunnen de exploitanten dat verhogen tot 3000 mensen. De lift overbrugt een afstand van 630 meter met een stijging van 112 meter.Ook het skigebied Postwiese in het skidorp Neuastenberg krijgt een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift. Als eerste van de skigebieden in de dorpen rond Winterberg wagen de Neuastenbergers een forse investering in een verdere kwaliteitsverbetering. Het skigebied ligt midden in een beschermd natuurgebied. De bouwers hebben daarom alle werkzaamheden in nauwkeurig overleg met de natuurbeschermers uitgevoerd.

Schitterende uitzichten over de bergen

Op alle plekken waar de bouwers groeven, is hooi gelegd, dat afgelopen zomer op de bergweides is gemaaid. Op die manier wordt voorkomen, dat de losse aarde kan wegspoelen. Ook kunnen de zaden van de inheemse planten zich zo beter verdelen en in de komende lente opnieuw ontspruiten.De nieuwe lift kan per uur 2400 mensen naar het bergstation brengen. Tijdens de rit genieten de passagiers van een schitterend uitzicht over de bergen. De lift ontsluit vier pistes en vervangt twee 40 jaar oude sleepliften.

De Snow World Züschen bouwde al aan het einde van het vorige seizoen de nieuwe snow-tubing-lift. Ook deze gaat in de komende weken draaien. Daarnaast hebben de skigebieden weer geïnvesteerd in de verdere uitbreiding van de besneeuwingsinstallaties. Daarbij loopt het skigebied Altastenberg voorop. De exploitanten hebben hier een spaarbekken gebouwd met een inhoud van 25.000 kubieke meter. Met dit water en zeven nieuwe sneeuwkanonnen kan het gebied bij de juiste temperatuur binnen enkele nachten worden bedekt met een dikke laag sneeuw. Ook in Willingen is in besneeuwing geïnvesteerd. De Köhlerhang, een belangrijke verbinding tussen twee bergen, is daarmee sneeuwzeker geworden. Nog een nieuwtje: de nieuwe pistebewegwijzering maakt het gasten nog gemakkelijker zich in de skigebieden te oriënteren.

Skigebieden Rothaargebergte

Met elkaar investeren de Duitse skigebieden deze winter 50 miljoen euro in liften en besneeuwingsinstallaties. Daarvan komt 15 miljoen euro terecht bij de skigebieden langs de kam van het Rothaargebergte. Daaruit blijkt dat ook tien jaar na de oprichting van de Wintersport-Arena Sauerland, dit samenwerkingsverband de vaart er nog steeds in heeft. Op de lijst van innovaties staan verder de verbouwingen en uitbreidingen van diverse skihutten en kinderlanden, de aanleg van transportbanden, bijvoorbeeld in het skigebied Bödefeld-Hunau en nog veel meer. "Wij willen onze positie als belangrijkste skiregio ten noorden van de Alpen niet alleen behouden, maar ook blijven uitbreiden", benadrukt de voorzitter van de Wintersport-Arena Sauerland, Michael Beckmann.

Meer over dit skigebied lees je hier

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past