De Khumbu-ijsval ©Mahatma4711

Uitzending Discovery Channel over Everest-lawine

De Khumbu-ijsval ©Mahatma4711Zondag 4 mei, in Nederland om 3.00 uur ’s nachts, zendt Discovery Channel een 90 minuten durende documentaire uit over de lawine die twee weken geleden op de Mount Everest van zestien sherpa-gidsen het leven eiste. Die veroorzaakte verdriet en woede onder de sherpa-bevolking en aanwezige klimmers.

In de documentaire Everest Avalanche Tragedy spreken de makers met verschillende betrokkenen, waaronder ooggetuigen, reddingswerkers en klimmers. Een team van NBC News was tijdens de lawine in kwestie toevallig in het basiskamp, waar het zich voorbereidde op de recordpoging van Joby Ogwyn om van de top van de berg te springen met een wingsuit aan. “We waren op de Mount Everest om geschiedenis te maken, maar werden er ooggetuigen van de geschiedenis”, zegt programmamaker Eileen O’Neill daarover.

Emotionele documentaire

De negentig minuten tonen de voorbereiding van Ogwyn in de weken voorafgaand aan zijn sprong, het in actie komen van reddingswerkers direct nadat de lawine de groep sherpa-gidsen trof in de Khumbu-ijsval en de emotionele reacties van expeditieleiders, sherpa’s en klimmers op het dodelijkste voorval ooit in de historie van ’s werelds grootste berg.

Discovery Channel draagt de uitzending op aan de overleden sherpa’s en hun weduwen. Het televisienetwerk zegt ook geld te doneren aan een betrouwbaar fonds (American Himalayan Foundation Sherpa Family Fund) dat de weduwen financieert.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?