Grawa Waterval

Uitzichtpunt op de Grawa waterval heropend

Onderaan de Grawa Waterval in het Oostenrijkse Stubaital ligt een groot uitzichtplatform. In 2017 raakte het platform tijdens een grote storm en lawine zwaarbeschadigd. Nu is het platform weer herbouwd en open voor het publiek.

De Grawa Waterval

De Grawa Waterval is met een breedte van 85 meter de breedste waterval van de oostelijke alpen. Vanaf een hoogte van 107 meter komt het water naar beneden denderen. Om extra goed van dat spectaculaire uitzicht te genieten, is onder de waterval een groot platform gebouwd, waar je vanaf een comfortabele ligstoel een goed uitzicht op al dat natuurgeweld hebt.

Grawa Observatorium

Tenminste, dat was de bedoeling. In de zomer van 2017 werd het platform tijdens een zware regen- en onweersbui weggespoeld. In 2018 werd begonnen met de herbouw van het platform, en inmiddels is het volledig gerenoveerde platform en het Grawa Observatorium weer helemaal af. Het observatorium, mét het uitzichtplatform is niet alleen een plek waarvandaan je de watervallen uitstekend kan bekijken, het vormt ook een barrière die het water in geval van nieuwe stortvloeden een beetje moet afremmen. Zo is ook het dal beter beschermd.

WildeWasserWeg

Het Grawa Observatorium ligt aan de WildeWasserWeg, een wandeltocht van drie etappes langs de wilde waterpartijen van het Stubaital. De route loopt langs glinsterend gletsjerijs, helderblauwe bergmeren én natuurlijk de watervallen, waarvan de grote Grawa Waterval het hoogtepunt is.

Gezonde waterval

Leuk weetje: de Grawa Waterval zou ook gezond zijn. Uit onderzoek van de Paracelsus Privatuniversität Salzburg blijkt dat in de waternevel die rondom de Grawa Waterval hangt, een grote hoeveelheid nano-aerosolen en negatief geladen luchtionen zit. En dat zou weer goed zijn voor onze luchtwegen. Een uurtje rondwandelen bij de waterval en genieten van het uitzicht zou al effect hebben.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)