Vandaag is het International Mountain Day

Het is vandaag de Internationale dag van de Bergen en deze dag wordt gebruikt om even stil te staan bij het belang van bergen in ons leven. De bergen zijn belangrijk voor het leven op aarde. Het thema van 2012 is “Celebrating Mountain Life”. 

Of we nou op zeeniveau leven of in de hoogste berggebieden van de wereld, we zijn op een of andere manier verbonden met de bergen. En ons leven laat zich bewust of onbewust op vele manieren beïnvloeden door het bestaan van de bergen. Bergen voorzien ons van zoetwater, herbergen een rijke variatie aan planten en dieren en is de thuishaven voor een op de tien mensen.

Helaas wordt de natuur en het leven in de bergen bedreigd door bijvoorbeeld de gevolgen van de klimaatverandering, aantasting van het milieu, uitbuiting in de mijnbouw, gewapende conflicten, armoede en honger.

10e editie

De eerste International Mountain Day werd op 11 december 2003 gehouden door de United Nations General Assembly naar aanleiding van het succes van het Internationale Jaar van de Bergen in 2002. In dat jaar was duidelijk meetbaar dat men wereldwijd meer aandacht had voor de bergen en de bergnatuur.

Diverse activiteiten, zoals symposia, colleges, persbijeenkomsten en boekenbeurzen, worden georganiseerd op en rond International Mountain Day. Vanzelfsprekend zijn deze gericht om de kennis en het bewustzijn over de rol van de bergen onder de algemene bevolking en professionals te vergroten.. Alpineclubs en andere verenigingen houden lezingen en organiseren evenementen op of rond 11 december.

Maar natuurlijk zijn de bergen ook een plek om te genieten van de natuur.

Activiteiten in Nederland

Weet jij misschien een activiteit dit in het kader van de International Mountain Day in de Benelux wordt georganiseerd? Laat het weten en dan plaatsen wij die hier.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling