Veel winterse bergongelukken met goede afloop

Zondag zijn er in de besneeuwde Alpen veel ongelukken gebeurd. Gelukkig liepen de meeste ongelukken goed af. In Oostenrijk zijn twee mannen na drie dagen overleven in de bergen weer teruggevonden.

De twee mannen (31 en 25 jaar) waren sinds vrijdag bezig aan een twee daagse wandeltocht en beklommen daarbij de Rax in Niederösterreich (2007 meter hoog). Bij het afdalen kwamen ze in een sneeuwstorm terecht en raakten hun oriëntatie kwijt. Ze hebben de nacht in de openlucht moeten doorbrengen en waarschuwden de nooddiensten. Die konden de mannen zondag pas vinden. Volgens de reddingsdienst waren de mannen slecht uitgerust. Ze hadden bijvoorbeeld maar één paar sneeuwschoenen, terwijl ze door de diepe sneeuw liepen. De mannen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. In Stiermarken is een vrouw tijdens het skiën in een 15 meter diepe doline (komvormige put in het landschap) terechtgekomen. Een toevallig langs skiënde bergredder kon de 20-jarige vrouw redden met een touw. De vrouw is zelfstandig weer naar het dal geskied.

Ook veel geluk hadden twee Duitse kinderen van 8 en 12 jaar oud. Zondagmiddag waren ze in Wildschönau aan het skiën. Ze verlieten de piste en stortte daarbij van een twaalf meter hoge ijswaterval af. Wonder boven wonder bleven de kinderen ongedeerd. Omdat ze gilden toen ze vielen werden ze gehoord en konden daarna vrij snel met een touw gered worden om vervolgens bij hun ouders afgeleverd te worden

In het Zwitserse Graubünden zijn twee toerskigroepen verrast door een lawine. Een deelnemer bleef hangen op de rotsen en kon gemakkelijk wegkomen en anderen uit de sneeuw halen. Een persoon werd wel honderd meter de diepte in gesleurd. Het is niet bekend hoe zwaar de skiër gewond is geraakt die is meegesleurd. Hij ligt in het ziekenhuis.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden