De K2 - de op één na hoogste berg ter wereld.

Veertien hoogste bergen zonder zuurstof getrotseerd

De K2, de op één na hoogste berg ter wereld.Gerlinde Kaltenbrunner is de eerste vrouw die alle veertien bergen in de wereld boven de 8.000 meter heeft weten te bedwingen zonder het gebruik van zuurstofflessen. Haar laatste uitdaging was de K2, de op één na hoogste berg ter wereld met een hoogte van 8.611 meter.

Ze beklom 23 augustus jl. de K2 via de noordwand met collega’s Vassily Pivtsov, Maxut Zumayev en Darek Zaluski. Naast Kaltenbrunner, Pivtsov en Zumayev zijn er maar 23 mensen die ook alle 8000’ers hebben beklommen, waarvan maar tien  zonder extra zuurstof..

De eerste berg hoger dan 8.000 meter die de Oostenrijkse Kaltenbrunner beklom, was de top van Broad Peak in de Pakistaanse Karakoram (8.027 meter hoog). Dit was in 1994 toen ze nog maar 23 jaar was. Ze beklom nog vijf andere bergen van meer dan 8.000 meter hoog toen ze als een zuster werkte, totdat ze in 2003 professioneel klimster werd.

Ondanks haar indrukwekkende prestatie is het haar niet altijd goed af gegaan. In 2007 verloor ze twee klimpartners wegens een lawine en in 2010 verloor ze nog een collega tijdens het beklimmen van de K2, via de Abruzzi Spur klimroute.

Bron: Alpinist.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past