Veiliger de bergen in met app?

Stel: tijdens je sneeuwschoenwandeltocht kom je een onstabiele sneeuwmassa tegen. Natuurlijk had je dat van te voren graag willen weten, dan had je dat onstabiele pak sneeuw kunnen ontwijken. Maar hoe waarschuw je de mensen die na jou komen voor het dreigende gevaar? Een Amerikaans bedrijf heeft een oplossing: een app waarin je dergelijke informatie kan opzoeken én kan delen!

Van ongeluk naar goed idee

Oprichter Brint Markle kreeg het idee voor zijn bedrijf toen hij met vrienden aan het skiën was in een afgelegen gebied bij het Zwitserse Verbier. Tijdens de tocht begon een sneeuwlaag te schuiven en de lawine greep één van de vrienden . Hij werd 750 meter meegesleurd, maar kwam er wonder boven wonder zonder kleerscheuren vanaf. Achteraf bleek dat er meer skiërs in het gebied in de problemen waren gekomen, maar dat die informatie nog niet verspreid was. Had die informatie Brint Markle en zijn vrienden wel bereikt, dan waren ze daar nooit gaan skiën.

Snel informatie delen via smartphone

Zo ontstond het idee om een manier te vinden waarop die informatie snel verzameld en verspreid kan worden. En dat werd een app voor op je smartphone. De filosofie erachter is even simpel als doeltreffend: door informatie snel beschikbaar te maken en ervoor te zorgen dat die informatie ook makkelijk verspreid kan worden, kunnen een hoop ongelukken voorkomen worden. En aangezien tegenwoordig bijna iedereen een smartphone bij zich heeft, is dat volgens de makers het perfecte middel om informatie te verzamelen en te verspreiden.

Gebruikers van de app kunnen op die manier makkelijk real time informatie opvragen over het gebied waar ze op pad willen gaan. Maar ze kunnen ook hun kennis en observaties meteen delen met andere gebruikers. Als je tijdens je sneeuwschoenwandeltocht een gevaarlijk overhangend stuk sneeuw ziet, kun je daar een foto van maken, die je samen met de bijbehorende GPS-coördinaten upload in de app. Dan wordt die informatie voor anderen zichtbaar en kunnen zij daar rekening mee houden bij het plannen van hun tocht. Zo kun je ook nog anderen helpen! 

Outside magazine heeft een interview met de app-ontwikkelaar. 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.