Waarschuwing op de piste

Veiligheid steeds belangrijker voor wintersporters

Waarschuwing op de pisteNederlanders zijn steeds voorzichtiger op de piste. We dragen steeds vaker een helm, gaan minder off-piste en bij slecht weer blijven we binnen. Wintersport moet dan ook vooral gezellig zijn. Dat is één van de conclusies uit het jaarlijkse winteronderzoek van Europeesche Verzekeringen.

De verzekeraar hield op internet een enquête onder ruim 4200 Nederlanders, waarvan er 520 aangaven dit seizoen op wintersport te gaan. Een opvallende trend is de toename van het aantal mensen dat zegt een helm te dragen op de piste. Dit jaar is dat 34%, vorig jaar was het 26% en het jaar daarvoor nog maar 22%. De reden voor deze toename is niet duidelijk.

Meer dan de helft van de wintersporters zegt bovendien dat het een goed idee zou zijn om een helm verplicht te stellen. Opmerkelijk, want deze mensen dragen er dus niet allemaal vrijwillig een. Bijna een derde (28%) van de wintersporters heeft wel eens een ongeval gehad, meestal een kneuzing, maar dat percentage is de afgelopen jaren niet gestegen.

Ruim tweederde van de ondervraagden kiest vooral voor wintersport vanwege de gezelligheid. Het aantal mensen dat 'actief' vakantie viert ('elke dag lang op de piste, af en toe een drankje') daalde de afgelopen jaren. Après-ski wordt juist steeds populairder: 20% gaf dit jaar de après-ski op als reden om naar de sneeuw te gaan, tegen 15% in 2009. 2% van de wintersporters vindt dit fenomeen juist bijzonder ergerlijk. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past