te mooi voor een foto?

“Verboden” te fotograferen in Bergün (Zwitserland)

Het vijfhonderd inwoners tellende dorp Bergün heeft een fotografieverbod ingesteld. Niet om religieuze of privacy-redenen of vanwege het gevaar dat selfiesticks anderen kunnen bezeren, maar om “mensen die de foto’s van het dorp in zijn prachtige omgeving zien, niet ongelukkig te maken”.

Het zou wetenschappelijk bewezen zijn dat mensen droevig worden als ze op sociale media foto’s zien van mooie plekken waar ze zelf op dat moment niet zijn. En vooral in Bergün is dat gevaar aanwezig, vinden ze, want het dorpje ligt op 1400 meter hoogte in een prachtig berglandschap. Het dorp wilde zo stimuleren dat meer mensen het dorp zelf komen bezoeken.

Heftige reacties

Op het eerste gezicht was het een actie met een vette knipoog, maar wel zeer serieus opgezet met een echt ‘herzlich Fotografieverbots’-bord aan de dorpsgrens. Elke in het dorp gemaakte foto zou 5 Chf boete op moeten leveren. Voor de handhaving was het beveiligingsbedrijf ingehuurd, dat overigens ook al als dorpspolitie dienst doet. Natuurlijk kwamen er veel reacties op het besluit. Van ‘volstrekt stompzinnig!’ tot ‘goeie marketingstunt!’. De laatsten zaten het dichtst bij de waarheid, want de gemeente heeft nog meer promotieacties voor het gebied in petto.

Vergunning

Kennelijk waren de negatieve reacties op sociale media dusdanig in de meerderheid dat men eieren voor zijn geld heeft gekozen. Op de Facebookpagina van Bergün-turismus staat inmiddels een filmpje waarin het verbod wordt ‘versoepeld’ dat wil zeggen dat iedereen die in Bergün komt, een 'speciale vergunning' krijgt. Ook op de website en Facebook zijn inmiddels weer prachtige foto’s van het gebied te zien.

Bron: blick.ch, Ferienregion Bergün Filisur

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis