te mooi voor een foto?

“Verboden” te fotograferen in Bergün (Zwitserland)

Het vijfhonderd inwoners tellende dorp Bergün heeft een fotografieverbod ingesteld. Niet om religieuze of privacy-redenen of vanwege het gevaar dat selfiesticks anderen kunnen bezeren, maar om “mensen die de foto’s van het dorp in zijn prachtige omgeving zien, niet ongelukkig te maken”.

Het zou wetenschappelijk bewezen zijn dat mensen droevig worden als ze op sociale media foto’s zien van mooie plekken waar ze zelf op dat moment niet zijn. En vooral in Bergün is dat gevaar aanwezig, vinden ze, want het dorpje ligt op 1400 meter hoogte in een prachtig berglandschap. Het dorp wilde zo stimuleren dat meer mensen het dorp zelf komen bezoeken.

Heftige reacties

Op het eerste gezicht was het een actie met een vette knipoog, maar wel zeer serieus opgezet met een echt ‘herzlich Fotografieverbots’-bord aan de dorpsgrens. Elke in het dorp gemaakte foto zou 5 Chf boete op moeten leveren. Voor de handhaving was het beveiligingsbedrijf ingehuurd, dat overigens ook al als dorpspolitie dienst doet. Natuurlijk kwamen er veel reacties op het besluit. Van ‘volstrekt stompzinnig!’ tot ‘goeie marketingstunt!’. De laatsten zaten het dichtst bij de waarheid, want de gemeente heeft nog meer promotieacties voor het gebied in petto.

Vergunning

Kennelijk waren de negatieve reacties op sociale media dusdanig in de meerderheid dat men eieren voor zijn geld heeft gekozen. Op de Facebookpagina van Bergün-turismus staat inmiddels een filmpje waarin het verbod wordt ‘versoepeld’ dat wil zeggen dat iedereen die in Bergün komt, een 'speciale vergunning' krijgt. Ook op de website en Facebook zijn inmiddels weer prachtige foto’s van het gebied te zien.

Bron: blick.ch, Ferienregion Bergün Filisur

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen