Vermiste bergbeklimmer na 34 jaar gevonden op Matterhorn

In de winter van 1979 beklom de 27-jarige Jonathan Conville de Matterhorn en viel bij de afdaling naar beneden. Sindsdien ontbrak van hem ieder spoor. Totdat helikopterpiloot van Air Zermatt, Gerold Biner, het lichaam vond. De smeltende gletsjer had het lichaam vrijgegeven.

Jonathan Conville na 34 jaar gevonden

Voor de bouw van het nieuwe Hörnlihütte werden vorig jaar zomer bouwelementen per helikopter getransporteerd. Op 21 augustus zag piloot Gerold Biner een verlate uitrusting aan de rand van het ijs liggen toen hij aan de noorderlijke wand van de Matterhorn voorbij vloog. Binnenin de kleren lagen botten en een naamkaartje met slechts een woord: Conville. Zijn hand was wel door het ijs geconserveerd.

Een fatale afdaling

Eind december 1979 besloot de Brit Jonathan Conville de Matterhorn samen met Nederlander Frans Heusdens te beklimmen toen zijn gebruikelijke klimpartner vanwege een blessure afhaakte.  Ze hadden bijna de top behaald toen ze door slecht weer om moesten keren. Tijdens de afdaling naar een schuilplek hoog op de berg is Conville vermoedelijk in een gletsjerspleet gevallen. Heusdens werd uiteindelijk per helikopter gered.

De wens om de Matterhorn te beklimmen kostte reeds 500 mensen het leven en 250 bergbeklimmers en wandelaars zijn momenteel vermist.

Smeltende Matterhorn gletsjer geeft geheimen vrij

Convilles lichaam is sinds zijn dood met het ijs dalwaarts gezakt en afgelopen zomer door de smeltende gletsjer vrijgegeven. Zulke vondsten zijn niet ongebruikelijk. Met name in augustus, de maand dat er het minste ijs is, wordt er regelmatig wat gevonden. Vooral nu gletsjers door het broeikaseffect zich terugtrekken worden er vaker lichamen ontdekt.

Maar ook andere geheimen worden prijsgegeven! Sinds de vondst van het gemummificeerde lichaam genaamd Ötzi in 1991 hebben archeologen vele andere vondsten gedaan, waaronder 5.000 jaar oude voorwerpen op de afgelegen Schniderjoch pas op 2.750 meter hoogte in de Zwitserse Alpen. Blijkbaar brachten onze voorouders meer tijd door in de bergen dan we dachten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)