Matrashaus op de Hochkonig. Foto gernot.r

Vrouw overleden aan uitputting en kou op Oostenrijkse Hochkönig

Matrashaus op de Hochkonig. Foto gernot.rOp de zware Königsjodler-klettersteig op de Hochkönig (2941 m) in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg is in de nacht van maandag op dinsdag een 37-jarige vrouw overleden. De vrouw werd met haar partner verrast door een plotselinge daling in de temperatuur, die een sneeuwstorm tot gevolg had.

De vrouw en haar 38-jarige klimpartner werden rond zes uur ’s avonds verrast door de sneeuwstorm. Toen de man rond half elf om hulp belde was de vrouw al zwaar onderkoeld en uitgeput. Roman Kurz van de Matrashaus -berghut- probeerde haar nog wel te redden, maar dit mocht niet baten. “Toen ik aankwam was de vrouw apathisch, in een delirium. Ik probeerde haar op te tillen om haar naar de warmte te brengen, maar zij verzette zich hier tegen. Ze is op 150 meter van de berghut gestorven.”, laat een aangeslagen Kurz weten.

De partner van de vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. De twee klimmers zijn niet de eersten die door slecht weer zijn overvallen op de Hochkönig; eind augustus raakte een Tsjechische klimmer vermist en een Nederlander en een Hongaar moesten eerder dit jaar door een reddingsteam van de berg gehaald worden. “Het grootste probleem is dat klimmers te laat starten, dan te lang over de klim doen en niet omkeren. Mensen zijn zich er niet van bewust hoe gevaarlijk de bergen zijn. Ze denken: ik heb een mobiele telefoon bij me en als er wat is kan ik iemand bellen. Mensen onderschatten de natuur volkomen”, aldus Kurz.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen