Fucking oostenrijk andere naam

Waarom dit Oostenrijkse dorpje haar andere naam krijgt

Controleer je wegen- en wandelkaarten van het Ober-Österreich! Er staat waarschijnlijk een verkeerde naam op: het dorpje Fucking heeft een andere naam gekregen. De bewoners zijn alle grappen over hun dorp beu.

Het dorpje telt maar 100 inwoners, maar was een van de meest beroemde plaatsen ter wereld. Niet omdat er nou heel veel bijzonders te zien is, maar om de naam. In het Duits is de naam afkomstig van de landheer Focko, die het dorpje al in de zesde eeuw gesticht zou hebben, maar in het Engels betekent het heel iets anders. En die Engelse betekenis trok talloze toeristen. 

Niet dat het dorp daar nou heel erg van profiteerde. De meeste toeristen kwamen slechts om het om een foto van het plaatsnaambordje te maken, al dan niet naakt, of om het bord als een trofee helemaal mee te nemen. En daarmee werd de plaatsnaam hoe langer hoe meer een last voor de inwoners.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Bier en sociale media

Het aantal toeristen nam toe naarmate de naam bekender werd. Media plaatsten vaak gekscherende artikelen over de plaatsnaam, op sociale media gingen de gekste foto’s rond en een bierbrouwer bracht bier met de merknaam Fucking Hell op de markt. In het Duits een gewone aanduiding voor helder pils uit Fucking, maar in het Engels…

In 2004 stemden de inwoners in een referendum nog voor het behoud van de naam, maar in 2012 ontstond toch de wens om de naam van het dorp aan te passen. De plaatsnaambordjes waren niet meer aan te slepen en aangezien ook de fotograferende toeristen weinig bijdroegen aan de sfeer in het dorp, raakten steeds meer mensen overtuigd van de noodzaak om een andere naam voor het dorp te verzinnen.

Oude spelling

Die werd gevonden in de naam Fugging. In feite niks anders dan de spelling van de plaatsnaam zoals die vijfhonderd jaar geleden gebruikt zou zijn, aan de uitspraak verandert weinig. De nieuwe naam gaat per 1 januari 2021 in en daarmee hopen de bewoners een klein beetje van hun rust terug te krijgen.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past