vakantievoorpret

Waarom is vakantievoorpret zo belangrijk?

Het bergwandelseizoen is echt begonnen. De eerste geluksvogels zjin al op vakantie, en voor veel anderen komt de vakantie steeds meer in zicht. En dan begint het te kriebelen. Routes worden gepland, de eerste vakantiespullen worden al uit de kast gehaald en een enkeling houdt nu al de weerberichten bij. Oftewel: voorpret! Wist je dat die voorpret misschien wel het allerbelangrijkste is aan je vakantie?

Wat is voorpret eigenlijk?

Eigenlijk is voorpret heel simpel: dat gevoel dat je écht zin hebt in je vakantie, waarbij je jezelf soms al dagdromend over de almen ziet wandelen of op een top ziet staan. Uit een studie naar de beleving van vakanties is gebleken dat dit soort voorpret misschien wel het allerleukste deel is van vakantie. En geef toe: tijdens je dagdromen over je aanstaande vakantie zul je jezelf nooit door bar slecht weer zien ploeteren, zitten er nooit steentjes in je schoenen en heb je nooit last van snurkende medebergwandelaars in een berghut (en zelf snurk je uiteraard ook niet). Dat er in werkelijkheid wel degelijk kans op regen is, er vast en zeker een steentje in je schoen terechtkomt, en er heel wat gesnurkt wordt in de berghutten weet je wel, maar het deert die voorpret niet. Volgens veel wetenschappers zorgen dit soort dagdromen er soms voor dat je voor je vakantie soms gelukkiger bent, dan tijdens je vakantie.

De voorbereiding is het leukste deel van je reis

Je vakantie voorbereiden is ook een deel van die positieve impuls van voorpret. Ja, echt waar. Hoewel veel mensen bij vakantievoorbereiding vaak denken aan de stress die vlak voor vertrek soms de kop op steekt, is de voorbereiding eigenlijk veel leuker dan je denkt. Zelfs het zakelijke plannen van je reis, zoals het regelen van een reisverzekering of e boeking. Dat ligt er, volgens verschillende wetenschappers, aan dat zo’n boeking een stip op de horizon is. Al je vakantiedromen worden namelijk echt concreet. Daarbij speelt er zelfs bij dit soort zakelijke voorbereidingen wel degelijk iets leuks: terrwijl je bezig bent, word je overstelpt met mooie foto’s van het berggebied waar je naartoe gaat en dat is natuurlijk goede brandstof voor al die vakantiedromen.

Hoe dat komt? Je brein wordt tijdens het dagdromen en plannen van je vakantie al een beetje uit de dagelijkse routine gehaald. En dat loskomen van die routines is precies wat je brein zo’n stimulans geeft. Het klinkt wellicht wat raar, zo’n stimulans door al dat plannen en huiswerk. Maar juist als je thuis over kaarten gebogen zit om te kijken naar welke hutten je toe gaat, ben je met iets bezig wat je niet zo vaak doet. Nadenken, plannen, kijken, rekenen. De meeste mensen doen dat niet zo vaak en juist dat ongewone zorgt ervoor dat je loskomt van je dagelijkse routine. En dat terwijl je nog niet eens weg bent!

Voorpret heb je niet alleen

Doe dat niet alleen. De onderzoekers merkten dat mensen die hun vakantievoorpret delen, er veel gelukkiger van worden. Kortom: vertel over je vakantieplannen. Het vertellen over je plannen stimuleert namelijk je voorstellingsvermogen. Je ideeën over je vakantie worden concreter, maar net zo belangrijk zijn de verhalen die je van anderen terugkrijgt. Voor je het weet ben je samen aan het dromen over je vakanties.

Nog beter: samen met je reisgenoten je vakantie voorbereiden. Samen nadenken over wat je allemaal gaat doen, versterkt het effect van je persoonlijke voorpret door de feedback die je krijgt. Maar, en dit is net zo belangrijk, het versterkt ook de band tussen jou en je reisgenoten. En daar zit dan meteen een praktische kant aan: iedereen heeft een steentje bijgedragen aan het voorbereiden van een bergtocht.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.