vakantie plannen corona

Natuurlijk kun je je volgende bergvakantie al gaan plannen!

Als je bergvakantie net voorbij is, lijkt je volgende trip soms nog ver weg. Des te meer reden om je volgende reis naar de bergen alvast te gaan plannen. Niet alleen is je vakantie dan nóg beter voorbereid, maar ook kun je vast genieten van voorpret!

Neem de tijd en zoek de perfecte vakantie

Soms voelt het kiezen van een vakantiebestemming een beetje als een haastklus, die vaak al in de winter plaatsvindt. Soms ben je nog helemaal niet zeker van waar je heen wil, maar boek je maar omdat anders alle slaapplaatsen gereserveerd zijn en je helemaal nergens meer naartoe kan. Maar als je nu al begint na te denken over je bergvakantie van volgend jaar, heb je alle tijd om er echt voor te gaan zitten. Dus denk eens na: welke berghut, welk dal of welke berg wil jij nog eens bezoeken? Welke huttentocht wil je nog écht eens lopen? Over welk bergmeer wil jij nog eens uitkijken (of erin plonzen!) of welke stad of dorp zou je nog eens willen zien? En weet je dat nog niet? Dan heb je nu alle tijd om je te laten inspireren. Spit door onze website, trek je oude jaargangen van Bergen Magazine uit de kast en geniet en droom van al dat moois.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook

Wil je vanaf nu verzekerd zijn van bergwandelinspiratie? Neem een abonnement op Bergen Magazine


Research

Bestemming gevonden? Mooi. Dan begint de research. Speur het internet af naar andere goede informatiebronnen. Pak je reisgidsen erbij, kijk of je die bij de bibliotheek kan lenen of bij de boekhandel kan bestellen! Welke wandelkaarten heb je nodig? Is er speciale uitrusting noodzakelijk voor de tocht(en) die je gaat lopen. Maar vergeet alle leuke dingen niet: zijn er zwembaden of bergmeren waar je een frisse duik kan nemen? Is er een leuk museum of kasteel in de buurt waar je op een regenachtige dag naartoe kan, zijn er begeleide tochten met een boswachter of natuurgids die je kan maken en last but not least: zoek alvast naar fijne restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden. Vergeet bij al die research trouwens niet een belangrijke vraag: hoe kom je eigenlijk op je bestemming?

Bestel nieuwe uitrusting

Blijkt uit je research dat je nieuwe spullen nodig hebt? Dan is dit het moment om te kijken wat je dan precies nodig hebt en waar je dat het beste kan halen. Heb je alles al? Dan is dit ook een goed moment om kritisch naar je uitrusting te kijken. Zijn er dingen zo versleten dat ze aan vervanging toe zijn? Dan is dit een moment om op zoek te gaan naar een vervanging. Doe at liever nu dan kort van te voren. Nu heb je tijd om rustig alles uit te zoeken, en hou je tijd over om te wennen aan al die nieuwe spullen. Bijvoorbeeld om nieuwe wandelschoenen écht goed in te lopen.

Ook een voordeel, net na het seizoen komen er soms nog periodes met aanbiedingen aan. Nu kun je rustig afwachten tot je je benodigde spullen voor een zacht prijsje kan kopen!

Onderhoud je spullen

Natuurlijk hoef je niet zomaar alles te vervangen. Als je spullen nog prima in orde zijn is dit het moment om je schoenen, je jas, je rugzak, je drinkfles en al die andere dure spullen een goede poetsbeurt te geven! En misschien kan je een versleten rits, of een gerafeld bandje aan je rugzak wel makkelijk laten vervangen, of je schoenen te verzolen. Nu heb je de tijd om je daarover te laten adviseren, een goede reparateur uit te zoeken of als je handig bent, dat zelf te doen!

Trainen!

Natuurlijk kun je alvast een beetje oefenen voor je volgende bergvakantie. Sowieso is fit blijven belangrijk, maar het kan nooit kwaad om een beetje éxtra in vorm te zijn. Zeker als die droomvakantie die je nu op het oog hebt, een beetje grootser of zwaarder is dan normaal. En nu je dat vakantiedoel vast hebt gelegd, is dat meteen een mooi trainingsdoel. Je weet waarvoor je aan je conditie werkt, dan gaat dat oefenen vast vanzelf!

Heb je nieuwe spullen gekocht? Soms heb je ook nog even tijd nodig om daarmee te oefenen. Het kan even duren voordat je echt handig bent met wandelstokken of een klimgordel. Nu heb je nog alle tijd om daarmee te oefenen!

Geniet van je vakantievoorpret

Natuurlijk zijn dit allemaal hele praktische redenen om nu alvast je volgende vakantie voor te bereiden. Want met deze tips sta je zodra het weer kan zorgeloos en goed voorbereid in de bergen. Maar er is ook een meer psychologische reden waarom je nu alvast je volgende bergvakantie moet voorbereiden. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de vakantievoorpret een van de meest waardevolle delen van je vakantie is. Vakantievoorpret geeft je namelijk iets prettigs om naartoe te leven. Al dat dromen, fantaseren, zeg maar gewoon dat ‘zin hebben in’, maakt ons hartstikke gelukkig, blijkt uit onderzoek. Dus gun jezelf dat geluk en laat de vakantievoorpret van vólgend jaar maar vast beginnen!

Boeken en reserveren

Van tevoren reserveren is altijd verstandig en zolang er nog maatregelen gelden in berghutten, is het vaak ook verplicht! Maak een reservering op tijd, dan weet je zeker dat je een plekje hebt. Maar in het licht van het vorige punt is het ook goed om te boeken. Dromen over, of zin hebben in je volgende vakantie is natuurlijk heerlijk, maar het werkt nog beter als je die dromen concreet kan maken. Écht plannen maken, zodat je écht ergens naartoe kan leven.  

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?